Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är resväskan som följer dig som en hund

Den nya väskan ska följa ägaren som en hund.
Foto: Skärmdump/CNN
Väskan är än så länge bara på prototypstadiet.
Foto: Skärmdump/CNN

Är du trött på att dra runt på tunga väskor?

Nu kan det vara slut med det.

Ett amerikanskt företag håller nämligen på att utveckla en väska som ska följa dig runt som en hund, skriver CNN.

Den nya väskan håller på att utvecklas av ett företag i amerikanska Kalifornien. De samlar just nu in pengar för att kunna arbeta vidare med sitt projekt och på onsdagsförmiddagen hade 20 personer tillsammans bidragit med drygt 40 000 kronor.

Företaget heter Travelmate robotics och tanken är att den nya väskan ska kunna följa sin ägare runt. Man ska varken behöva dra eller hålla i väskan, utan den ska röra sig helt automatiskt. Väskan ska hålla sig mellan en och en och en halv meter bakom en.

– Resväskor har inte riktigt förändrats så mycket de senaste decennierna. Det är mer än dags för att uppfinna något nytt, sade vd på Travelmate robotics, David Near, till CNN Money.

Väskorna har utvecklats för att passa olika syften. Därför finns de också i tre olika storlekar och de kostar mellan 3 500 och 5 300 svenska kronor.

Travel robotics automatiska väskor har infraröda sensorer

De automatiska resväskorna är också utrustade med infraröda sensorer som känner av omgivningen. Tanken är att de på så sätt ska kunna känna av vad som finns i omgivningen och på så sätt undvika att köra in i människor eller saker som den kör förbi. Men den tekniken är än så länge inte färdigdesignad.

Den som har en vana att bli försenad till flyget och behöver springa kan också den använda de nya resväskorna. Deras maximala hastighet är drygt tre meter per sekund.

– I många avseenden så är det mycket mer bekvämt att ha en automatisk väska, sade David Near till CNN Money.

Planen är att resväskorna ska släppas under nästa år. Men den som är sugen på en egen automatisk resväska får än så länge vänta ett tag till. Resväskorna har än så länge bara släppts som prototyper och finansieringen är inte klar än.