Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Niklas Östberg, 38 blev miljardär – på hämtmat

Svenska Niklas Östberg har byggt en förmögenhet på snabbmat genom sitt hämtmatsbolag Delivery Hero.
Vägen till miljarderna har bland annat gått genom att leverera pizzor.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Han är en av Sveriges runt 200 miljardärer. 

Niklas Östberg berättar om sin väg dit med hjälp av hämtmat.

– Jag hade inga ambitioner och min attityd var lite "vem bryr sig om utbildning", säger Niklas Östberg till Dagens industri.

Niklas Östberg, 38, växte upp i Skinnskatteberg i Västmanland. Han är född i en familj där båda föräldrar är företagare. Pappan driver än i dag en sportbutik på orten. 

– Han är tävlingsinriktad precis som jag och ville alltid göra lite mer, lite bättre och lite större, säger Niklas Östberg.

Som barn sysslade Östberg med längdskidåkning. Länge såg det ut som att det var det han ville satsa på. Men efter att ha åkt Vasaloppet som 19-åring slutade han sin skidkarriär tvärt. 

Ville bli entreprenör

Efter att ha gått på skidgymnasiet i Torsby ville Östberg studera industriell ekonomi, men betygen räckte inte till. I stället blev det maskinteknik på KTH i Stockholm. Det blev ingen hit, och de flesta lektioner hoppades över.

Resten av tiden låg han hemma på sin kompis soffa i Täby. Han gjorde så mycket som behövdes i skolan för att fortfarande få pengar från CSN.

– Jag ville egentligen bli entreprenör. Jag har haft perioder i livet när jag verkligen inte har brytt mig. Så länge jag har ett bra mål som kan motivera mig, så går det bra, säger Östberg.

Såldes för miljarder

Till slut blev det bolaget Onlinepizza som lade grunden för Niklas Östbergs liv som miljardär. Han blev en del av företaget och det växte snabbt. Därefter startade han hämtmatsbolaget Delivery Hero i Berlin, som senare köpte bland annat Onlinepizza. 

I dag har bolaget 200 000 anslutna restauranger i 30 länder. I december lämnade Delivery Hero sin hemmarknad där allt startade. Företagets matleveransverksamhet på den tyska marknaden såldes för totalt 930 miljoner euro, drygt 9,5 miljarder kronor.

Niklas Östbergs miljardbolag

- Delivery Hero grundades i Berlin 2011 av Niklas Östberg, Kolja Hebenstreit, Lukasz Gadowski och Markus Fuhrmann.

- Omsatte 7,4 miljarder kronor 2017.

- Runt 200 000 restauranger är anslutna till företaget. 

- 292 miljoner ordrar gjordes under 2017.

- Företag som ingår i bolaget är till exempel Foodora, Onlinepizza och Foodpanda.


Källa: Dagens industri

Annons: