Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hackerattacken på Facebook – så vet du om du är drabbad

– Det är absolut ett problem, säger Mark Zuckerberg, om intrånget.Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Enligt Facebook drabbades ”bara” 30 miljoner användare av den stora hackerattacken i september – och inte 50 miljoner som man först beräknade.

Nu kan användarna själva ta reda på om deras information kom med i den omfattande läckan.

I september drabbades Facebook av en hackerattack.

Attacken beskrevs som omfattande och under fredagen framkom det att drygt 30 miljoner av plattformens användare drabbats.

– Jag är glad att vi upptäckte detta, men det är absolut ett problem att detta över huvudtaget kunde hända, har Facebooks vd Mark Zuckerberg tidigare sagt om intrånget.

Hackarna ska – bland annat – ha kommit åt information om användares kön, telefonnummer och e-postadresser, samt data över de senaste personerna, företagen eller andra saker som användaren har sökt efter på Facebook.

Facebook själva skriver att hackarna utnyttjade ett säkerhetshål i det system som låter användare registrera sig på externa webbsidor med hjälp av sitt Facebook-konto. I samband med att en sådan registrering upprättas och sparas en så kallad ”token”, ett digitalt certifikat som tillåter en koppling mellan Facebook och den externa webbsidan. Något som hackarna sedan lyckades utnyttja.

Så kollar du om du drabbats

Den 25 september meddelade Facebook att de täppt igen säkerhetshålet och framöver kommer den amerikanska internetjätten att kontakta de användare som drabbades i attacken.

Däremot går det att redan nu se om just du har drabbats, meddelar sajten Buzzfeed.

Genom att gå in Facebooks så kallade ”hjälpcenter” för säkerhetsfrågor – som du hittar här – kan du se om din information har hamnat i fel händer.

Först kommer information om vad som hänt.Foto: Skärmdump

Har en användare inte drabbats möts den av följande text, fast på engelska, lite längre ner på sidan:

”Baserat på vad vi vet hittills har inte ditt konto påverkats av den här säkerhetsincidenten. Om vi hittar fler konton som har drabbats kommer vi att återställa deras tokens (certifikat) och kontakta de aktuella kontona”.

Står det så här kan du andas ut – för stunden.Foto: Skärmdump

I fall där en användare faktiskt tillhör de 30 miljoner som har drabbats möts den av denna text:

”Ja. Baserat på vad vi hittills sett under vår utredning har personer fått tillgång till följande kontoinformation”, följt av vilken typ av information som specifikt har hamnat i fel händer.

Inga lösenord har läckt

Facebook redovisar också vad som inte har läckt ut, däribland känsliga uppgifter som lösenord och eventuella kreditkortsuppgifter kopplade till kontot i fråga.

Enligt Facebooks säkerhetsinformation ska personerna bakom hackerattacken även ha kommit åt information rörande vännerlistor, grupper som användaren är med i samt information kopplade till sidor som användaren kan tänkas vara administratör över.

Något som emellertid rör en betydligt mindre andel användare, enligt Facebook.

Även Messenger drabbades

Vidare skriver Facebook att ett mindre antal användare även har haft intrång i Messenger, den meddelandeapp som är kopplad till Facebook.

Däremot ska inget meddelandeinnehåll, utan bara namn på användarens vänner och personer användaren pratat med, ha hamnat i fel händer.

Inte heller några lösenord eller annan privat information, så som bilder, ska ha kommit på villovägar.

Annons: