Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hackerattack mot barnens populära datorspel Roblox

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Det populära datorspelet Roblox har utsatts för en hackerattack.
Foto: Shutterstock

Det populära datorspelet Roblox har utsatts för en hackerattack.

Hackaren kunde se användarnas mejl och till och med ändra lösenord.

Roblox har 115 miljoner användare varje månad – många av dem barn och tonåringar.

Hackerattacken mot Roblox var ett sätt att komma åt användaruppgifter för miljoner spelare världen över. Enligt mediasajten Vice betalade hackaren en anställd vid Roblox för att komma åt en bakdörr och sedan ta sig in i spelet.

I ett anonymiserat samtal kunde hackaren visa skärmdumpar som avslöjade att han kunde komma åt användares mejladresser, läsa deras mejl, ta bort tvåstegsinloggning från konton och till och med ändra lösenord för spelare.

De bildbevis som hackaren visade upp rörde några av plattformens mest profilerade användare och visade deras personliga information.

– Jag gjorde detta bara för att bevisa en poäng för dem, säger hackaren till Vice. Med andra ord: hur sårbart systemet kan vara.

I en kommentar till Vice säger en talesperson för Roblox att föreetaget har vidtagit omedelbara åtgärder och tagit direktkontakt med de få kunder som påverkats.

Nazister infiltrerar Roblox

I februari 2020 avslöjade Ekot i Sveriges Radio att nazister utnyttjar stora spel och spelplattformar för att rekrytera medlemmar och sprida antisemitisk propaganda.

Ett av dess spel är Roblox, där en användare chattade med barn och propagerade för den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.

Tidigare har BBC avslöjat att hackare lyckats koda in en gruppvåldtäkt i Roblox, och när en sjuårig flicka spelade blev hennes karaktär våldtagen av två av spelets manliga figurer.

Roblox har 115 miljoner användare

Roblox är ett gratis onlinepel som låter användare spela och chatta med andra spelare, men också skapa egna spel. Det liknar Mojangs populära spel Minecraft genom att spelaren ges möjlighet att själv vara designer i spelet.

Det finns just nu inne i Roblox över 15 miljoner spel som skapats av användarna själva. 

Roblox är tillgängligt på dator, Xbox och mobila enheter. Med hjälp av Roblox mikrotransaktioner kan användare köpa spelkort för att få tillgång till fler krafter och förmågor, eller köpa kosmetika för att förbättra sin karaktär.

Varje månad spelar 115 miljoner medlemmar Roblox, och många av dem är 9-18 år.

Kina vill begränsa datorspel

Förbud mot datorspel mellan 22.00 och 08.00.
Annons: