Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW pumpar in miljoner i nytt IT-säkerhetsbolag

Följ ekonominyheterna i Di TV.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Leif GW Persson har gjort flera högprofilerade aktieaffärer under senaste året.

Nu är han på väg in med en mångmiljoninvestering i ett svensk IT-säkerhetsföretag som ska börsnoteras.

– Det är ett bolag jag tror starkt på, säger GW.

Via sitt och kompanjonen Iraj Arastoupours investmentbolag har Leif GW Persson gjort ett teckningsåtagande motsvarande 3 500 000 kronor på aktier i IT-säkerhetsbolaget ZignSec.

Det framgår av prospektet som gått ut inför noteringen av ZignSec på Nasdaq First North vid börsen i Stockholm under oktober månad.

GW äger sedan tidigare fem procent av aktierna i bolaget. 650 000 aktier till ett värde av 3,44 miljoner kronor. Nu går han in som så kallad ankarinvesterare.

– Det är ett tag sedan jag gick in i det här bolaget. Våra investeringar brukar ligga i storleksordningen fem till tio miljoner kronor, berättar Leif GW Persson. Han fortsätter:

– Jag investerar främst i läkemedel och medicinteknik samt olika digitala säkerhetslösningar som ligger nära det jag hållit på i hela mitt liv. Där känner jag mig hemma.

ZignSec erbjuder en plattform med digitala ID-verifieringslösningar till bolag med behov av att verifiera sina kunder i realtid. Kunderna finns till exempel i spelindustrin.

– Det är ett bolag jag tror mycket på. De tjänar redan mycket pengar och gör inte av med mycket.

Leif GW Persson ringer i börsklockan på Nasdaq när medicinbolaget S2 Medical börsintroducerasFoto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

GW:s uppmärksammade börssatsningar

Under senaste året har professorn i kriminologi gjort flera affärer som fått mycket uppmärksamhet. 

I slutet av förra året investerade han i S2 Medical som tagit fram ett nytt slags plåster. Aktien tokrusade efter noteringen och GW tjänade mycket på affären.

– Jag ligger delvis kvar i det bolaget. Men vi har en strategi att sälja en del om det blir en kraftig börsutveckling, säger han.

Affären i våras när GW:s bolag köpte in sig i miljöteknikbolaget Triboron följde samma mönster. Stor uppmärksamhet i medierna där GW Persson bland annat sa att det var Greta Thunberg som fick honom att satsa miljoner i bolaget.

Efter det rusade Triboronaktien 80 procent första dagen. Ingen dålig affär för polisprofessorn.

Hur kan det komma sig att medierna ofta får tips om vilka aktier Leif GW Persson intresserat sig för?

– Ja, det kommer i vart fall inte från mig. Men de som sköter det här är ju skyldiga att uppge i samband med introduktionen vilka som är kärninvesterare. Det är anledningen till att det kommer ut vid just det här klockslaget, säger GW och tillägger:

– Jag har inga problem med att redovisa sådana saker. Men att jag skulle hålla på och tipsa allmänheten vad jag håller på med när det handlar om min ekonomi, det skulle jag inte drömma om.

Anmälningstiden för nyteckning av aktier i ZignSec är 23 september till 7 oktober.

Leif GW Persson investerar i Triboron:
Annons: