Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Google Stadia: Är det slutet för PS4 och Xbox?

Panelen i Spelastudion hyllar och hånar månadens hetaste spelsläpp
Xbox One och Playstation 4 får hård konkurrens.
Handkontrollen till Google Stadia ska känna av var du spelar. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Är det här tv-spelet som kommer göra din Playstation eller Xbox lika modern som din videobandspelare?

Med Google Stadia spelar du dina spel online och du behöver ingen dyr spelkonsol.

Dator- och tv-spelsvärlden är på väg in i en ny era. Utvecklingen jämförs med hur vi tittade på film förr och hur vi kan se i dag.

Då hade vi en videobandspelare eller dvd-spelare, hyrde eller köpte en film och spelade den i vår tv. 

I dag streamar många film genom Netflix eller deras många konkurrenter. Vill du titta vidare på filmen i mobilen vet oftast streamingtjänsten exakt var du är i filmen.

Det här är Google Stadia

Google Stadia är som ett Netflix för spel. Kravet på dig är att du har en snabb internetuppkoppling. Du spelar i ett webbfönster och behöver inte ladda hem spelet. Alla beräkningar sker i Googles moln, skriver Ny Teknik. Google har ett stort antal datahallar och varje användare ska enligt samma källa ha en grafisk beräkningskraft på 10,7 teraflop, vilket är mer än Playstation 4 Pro och Xbox One X tillsammans.

Enkelt uttryckt behöver du inte längre köpa en spelkonsol. Google har en åt dig, mot en avgift, utplacerad i en av deras många datahallar.

Du ska även kunna fortsätta ditt spel från en plattform till en annan. Du ska alltså kunna spela vid tv:n hemma, fortsätta på din mobil eller surfplatta och sedan spela vidare i en annan miljö, som exempelvis på en kompis tv. Det hänger dock på att nätet är snabbt.

Spelen ska kunna strömmas i 4k-upplösning och 60 bildrutor per sekund. 8k-stöd kommer senare.

https://youtu.be/4SOS-a4ks7s

Fortsätt spela från Youtube

Med Google Stadia ska du kunna fortsätta ett spel från Youtube. Tänk dig att du följer en spelinfluencer som tar dig en bit in i sitt spel, men där du tar över kontrollerna och fortsätter spela på egen hand när ikonen ”Play” dyker upp i klippet. 

Enligt Phil Harrison, vice vd för Google, ska det ta mindre än fem sekunder från det du trycker på Play i en Youtube-video tills du kan spela själv. Missa inte Harrisons presentation i videon ovan.

https://youtu.be/HYlbCvdmdSQ

Publiken jublade under presentationen när spelet ”Assassin's Creed Odyssey” visades på Game Developers Conference (GDC) i San Francisco, USA den 19 mars 2019. I klippet ovan testas spelet först på en Mac, sedan en mobiltelefon för att sedan gå över till ”den billigaste datorn” de hittade. Visningen fortsatte till en surfplatta och över till sist till en tv med Google Chromecast 4K. 

När kommer Google Stadia?

Så när kommer då Google Stadia? Enligt inverse.com betatestades Google Stadia med ett begränsat antal användare i oktober 2018. Sajter tror att Stadia släpps i Nordamerika och Europa under 2019. 

 

LÄS MER: Google jättesatsar på strömmade datorspel

 

Vad kostar Google Stadia - finns det ett satt pris?

Med ett Google Stadia-abonnemang följer ett bibliotek av spel som användarna kan spela. Google har inte avslöjat vad det kommer att kosta. Eller om det blir ett abonnemang för alla, eller om de erbjuder många olika prenumerationer beroende på hur mycket användarna vill spela.

En riktlinje är att Sony och Nvidia erbjuder spel-streaming i Playstation Now för cirka 200 kronor i månaden för amerikanska spelare. Med det abonnemanget krävs att du har en Playstation 4.

Vilka spel kommer till Google Stadia?

Det är troligt att ”Assassin's Creed Odyssey” kommer, eftersom Stadia visades med det spelet. Ett annat spel som kommer till Google Stadia är science fiction-skräck-spelet ”Doom Eternal”.

Det är inte klart om man kommer att kunna spela multiplayer med Google Stadia.

 

LÄS MER: Uppgifter: Apple lanserar ”Netflix-dödare” 25 mars

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!