Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Google samlar in känslig sjukvårdsdata om miljoner

Google samlar in känslig data i ett nytt projekt. Foto: JEFF CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN

Google hämtar in hälsoinformation om miljontals amerikaner – utan att meddela personerna i fråga.

Det hävdar Wall Street Journal. 

IT-jättarna Facebook och Google har vid flera tillfällen fått kritik för sin insamling av uppgifter om sina användare.

I sitt senaste avslöjande om Google rapporterar Wall Street Journal om företagets samarbete med hälsoregistret Ascension. Det är USA:s näst största register av det här slaget och innehåller dokumentation om provresultat, diagnoser och patientjournaler.

Google tar del av vårddata

Allt som en del av ett projekt döpt till ”Project Nightingale” – ”Projekt Näktergal”. Minst 150 Google-anställda ingår i projektet, vilket innebär att de får tillgång till all data som ryms i Ascension. Slutmålet är att skapa mjukvara som kan ge kalibrerad rådgivning i hälsofrågor till Googles kunder. 

Google har dock inte begått något lagbrott. Enligt amerikansk lagstiftning får sjukhus dela med sig av data till privata företag, förutsatt att detta görs i syftet att hjälpa sjukhusen att erbjuda bättre vård. 

Enligt Wall Street Journal har dock flera anställda inom Ascension ställt sig kritisk till hur datan skickas över till Google. 

Annons: