Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Google backar om sina skattekryphål i Europa

Foto: BORIS ROESSLER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Google kommer inte längre nyttja sig av ett kontroversiellt skatteupplägg som kallas ”dubbel irländsk och holländsk macka” som möjliggjorts av tidigare luckor i skattelagstiftning, enligt dokument som lämnats in till nederländska myndigheter.

Det kända skattelagstiftningshålet har möjliggjort för Google att hålla undan över 40 miljarder euro (cirka 400 miljarder kronor) i skatt via licensrättigheter för immateriella rättigheter som tillåtit bolaget att undandra sig inbetalningsskyldighet i hemlandet USA.

Regeländringen medförde att det blev möjligt för Googles holdingbolag i Bermuda att licensiera rättigheterna och således endast vara skattepliktigt den nollskatt som gäller där.

Google har enligt Reuters flyttat 21,8 miljarder euro genom sitt holländska holdingbolag till dotterbolaget i skatteparadiset Bermuda, i tillägg till 19,9 miljarder euro 2017, året då lagluckan öppnades i samband med regeländringar i USA.

– Vi avslutar förfarandet den 31 december 2019 eller tidigt under 2020 /…/ Vi kommer hädanefter att licensiera våra immateriella rättigheter från USA, inte Bermuda, skriver Google i dokument som lämnats in till myndigheter i Nederländerna.

EU fick nog av uppläggen

Bolaget har likt flera branschkollegor länge varit i luven med myndigheter i EU, som menar att bolagen snedvrider konkurrens och konkurrerar ut lokala aktörer med hjälp av otillåtna skattelättnader då de i grunden är skattskyldiga i hemlandet USA.

Dessa skattelättnader har getts i just Nederländerna och Irland. Efter häftig kritik från EU och medlemsländerna började Irland 2014 att fasa ut skatteupplägget med effekt 2020.

Flera EU-länder har nu infört en så kallad digitalskatt för att kompensera de digitala jättarnas dominans, som inom vissa branscher närmast börjat likna monopol med marknadsplatser och andra plattformar, bland annat inom appsystem för mobiler och inom e-handel.

Undertecknades av Trump

Frågan är ett trätoämne mellan EU och USA, där såväl republikanska som demokratiska politiker är sällsynt enade i kampen.

Till den allmänna bilden hör alltså även lagändringar i USA som varit ämnade att få bolag att ta hem intäkter till hemlandet i stället för att härbärgera kapitalet i skatteparadis. Lagändringen var en av de första att undertecknas av Donald Trump efter att han tillträdde på presidentposten.

TV: Amnestys varning om Google och Facebook

Annons: