Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så drabbas användarna av Googles nya besked

Foto: MAURITZ ANTIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Google slutar sitt samarbete med Huawei.

Konsumenterna till telekombolaget kan komma att drabbas hårt.

– Efter det här beskedet hade jag nog personligen dragit mig från att köpa en Huawei telefon, tills du ser vad som händer framöver, säger teknikjournalisten Simon Campanello.

Under måndagen kom nyheten att den amerikanska it-jätten Google valt att avbryta samarbete med Huawei. Samarbetet har inneburit tekniköverföring av hårdvara, mjukvara och tekniska tjänster. Det avslutade samarbetet bekräftades senare av Google själva.

Beskedet innebär att framtida Huawei telefoner inte kommer kunna ha tillgång till kommande uppdateringar av operativsystemet Android.

Nyheten kan komma att få stora konsekvenser för konsumenterna.

– Det är en stor nyhet. Den ingår ju både i teknikvärlden och i handelskriget mellan USA och Kina. Det är känsligt på många olika sätt, säger teknik- och vetenskapsjournalisten Mats Lewan.

– Det var ett väldigt radikalt besked. Det är inte bara ett slag mot Huawei, utan kommer förmodligen också orsaka stora problem för många konsumenter. Vi har ju sett under tid hur USA och även europeiska länder har skärpt tonen mot Huawei, och velat få bort deras produkter ur den digitala infrastrukturen. Man vill sluta bygga mobilnät av säkerhetsskäl till exempel. Men det här är ett mycket bredare och hårdare slag, som riktar sig mot konsumenten, säger teknikjournalisten Simon Campanello.

Foto: IMAGINECHINA / DA QING - IMAGINECHINA/SIPA USA SIPA USA

Ingen tillgång till tjänster

De kommande telefonmodellerna kommer inte ha tillgång till tjänsten Google Play Store, och inte kunna hämta hem appar som Gmail, Youtube och Google Chrome.

– Om man har en Android och inte kan hämta hem appar från Google Play Store är man väldigt begränsad. Det är ju apparna som är grejen, säger Mats Lewan.

Stora delar i operativsystemet bygger på öppna källkoder, som fortfarande kommer fungera. Där kan vem som helst gå hem och ladda ner programkoden från nätet. Men det finns vissa funktioner och appar som inte faller under det, och därmed kommer uteslutas.

– De grundläggande funktionerna i telefonen kommer inte påverkas. Men däremot, många av telefonens funktioner är utvecklade av Google. Som Gmail, Chrome och andra appar, säger Simon Campanello.

Foto: MAURITZ ANTIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Försenade uppdateringar

De som redan har en Huawei telefon ska fortfarande kunna använda Google Play Store som vanligt.

– De befintliga telefonerna som redan finns ute på marknaden, där har Google sagt att de inte kommer dra in funktionerna för dem. De ska fortsätta att fungera, säger Simon Campanello och fortsätter:

– Däremot kommer man få uppdateringar till telefonen, och där finns det en stor risk att de blir försenade eller kanske inte kommer alls till telefonerna. Det finns också en ganska stor risk att mindre uppdatering, som till exempel, att öka säkerheten för telefonen och att fixa buggar, kommer komma mycket senare till Huawei telefoner.

Simon Campanello.Foto: Jörgen Appelgren/Ny Teknik

”Ett jätteminus”

Simon Campanello ställer sig tveksam att skaffa en ny Huawei telefon:

– Efter det här beskedet hade jag nog personligen dragit mig från att köpa en Huawei telefon tills du ser vad som händer framöver. Men det här är ingen anledning till att gå och skrota sin befintliga telefon, den fungerar ju bra i dag. Frågan är bara hur bra den kommer fungera framåt.

Mats Lewan säger att nyheten kommer begränsa möjligheten för Huawei att fortsätta sälja sina telefoner.

– Om man inte kan få tillgång till Googles appar på en Android telefon är det ett jätteminus tror jag. Då tänker man sig verkligen för ett par gånger innan man köper en sådan telefon. Så stor prisskillnad och prestanda är det ju inte mellan olika telefoner, och om det är en sådan grej som skiljer, då är det ju lätt att ta beslutet att man väljer en annan, säger Mats Lewan.

Annons: