Getingbetyg – här är bästa VR-upplevelsen

"Den absolut mest långt gångna utvecklingen inom VR finns hos Samsung", skriver Henrik Ek.
Foto: Shutterstock
Playstation VR kostar cirka 5000 – men upplevelsen är bra.
Foto: Shutterstock

Från ett gäng hundralappar till närmare 10 000 kronor.

Produkterna för att kliva in i en ”virtual verklighet” är många och skiljer sig kraftigt i pris.

Men sanningen är att en bra VR-upplevelse inte behöver kosta så mycket.

– Vi har bara sett början av den här utvecklingen, säger Elektronikbranschens vd Klas Elm.

Virtual Reality-masker är årets julklapp i Sverige, utsett av HUI Research.

Norska Elektronikkbransjen var ännu mer specifika när de utsåg Playstation VR till årets julklapp i Norge.

– Vi ser helt klart att spel och underhållning dominerar användningen av VR, säger Klas Elm från svenska Elektronikbranschen.

Som trendkännare på teknikområdet har han länge sett hur VR tagit plats på de stora mässorna runtom i världen och hur tekniken nu letat sig ned till konsumenterna.

– Det tar alltid lite tid, men det vi ser är att det finns ett enormt intresse för VR i dag. Tekniken är ändå bara i sin linda och det är ganska stor skillnad på produkterna, säger Elm.

Vanligast – och mest prisvärt – i dag är köpa en VR-mask för sin smarta telefon. De inbyggda rörelsesensorerna och de stora och högupplösta skärmarna är perfekta för att skapa VR-upplevelser för en billig peng.

VR från Samsung och Google

Exempel på sådana masker är Samsungs Gear VR och kommande Google Daydream, men en lång rad andra tillverkare (som svensk Evomade och Moggles) gör ännu billigare versioner.

Den som vill satsa mer på sin VR-upplevelse kan sedan i år också köpa avancerade VR-masker som som drivs av kraftfulla datorer eller spelkonsoler. Upplösningen i skärmarna är inte bättre än telefonerna, men datorkraften kan hantera tyngre grafik och göra mer av upplevelsen.

– Det som behövs för att branschen ska växa ännu mer är ett bredare utbud av innehåll. Det finns potential för både kunder och företag. Tänk till exempel att du i stället för att springa på visningar varje söndag kan gå virtuella turer i husen du är intresserad av. Det handlar om att VR måste göras tillgängligt i de medier vi alla har i dag, säger Klas Elm.


Här är fem VR-lösningar:

HTC Vine.

HTC Vive

Vive kom till marknaden som den första riktigt rörliga VR-upplevelsen. Med hjälp av sensorer som placeras ut i rummet och tillhörande handkontroller som alla ingår i paketet (vilket det inte gör till konkurrenten Oculus Rift) kan du fysiskt flytta dig runt på ett bättre sätt än med någon annan VR-lösning. Å andra sidan kräver också Vive mer än någon annan i form av datorkraft och priset är hiskligt.

Pris: 9490 kronor.

Krav: PC med grafikkorten Nvidia GeForce GTX 1060, AMD Radeon RX 480, motsvarande eller bättre. Processor: Intel i5-4590, motsvarande eller bättre. 4GB+ minne.


Oculus Rift.

Oculus Rift

Oculus Rift var den första stora snackisen som drog in miljoner via en crowdfunding innan Facebook köpte upp företaget. Men så överdrivet revolutionerande blev inte Rift. Upplösningen, precis som HTC Vive, är sämre än de bästa telefonerna från Samsung och Google. Den vinner förstås på de kraftfulla datorerna som klarar tyngre och mer grafiska spel, men tyvärr ser vi för mycket linjer mellan pixlar.

Pris: 7490 kronor.

Krav: PC med grafikkorten Nvidia GTX 970, AMD Radeon R9 290, motsvarande eller bättre. Processor: Intel i5-4590, motsvarande eller bättre. 8GB+ minne. Windows 7 eller senare.


Playstation VR.

Playstation VR

Äger du redan en Playstation 4 är du förmodligen spelintresserad och pengarna att spendera på extrautrustning blir plötsligt lite mer rimliga – därmed är PS VR aningen bredare än de absoluta nischprodukterna. Bara själva masken går på under 5000 kronor, men vi listar hellre paketet eftersom handkontrollerna är det som verkligen tillför en dimension av spelandet. Här kan du läsa ett längre test av Playstation VR.

Pris: 5 490 kronor (paket med Move-kontroller och PS Kamera för att följa rörelser).

Krav: Playstation 4


Samsung Gear VR.

Samsung Gear VR

Den absolut mest långt gångna utvecklingen inom VR finns hos Samsung som sedan längre satsat på allt från hårdvara till underhållning. Den egna kameran är ett exempel och samarbeten med olika konsertarrangörer och NBA ger ett ambitiöst innehåll. Det var ingen slump att det var just här Visats OS-sändningar fanns. Priset, så där, med tanke på att det mest är ett skal, men så händer det också att Gear VR kommer som gratiserbjudande när du skaffar telefon och abonnemang.

Pris: 1490 kronor.

Krav: Samsung-telefon av modellen Galaxy S6 eller senare eller Note 5.


Google Daydream View

Google Daydream View

Det finns en uppsjö tillverkare av den här typen av skal där du bara spänner fast din moderna smart telefon. Teorin är densamma som Gear VR men Google gör sin modell i tyg och kommer med en handkontroll (med rörelsesenor bland annat). Det finns ännu enklare och billigare varianter med samma princip. Ni minns kanske att just Google gjorde en uppmärksammad mask i kartong? Inga kontakter, bara något som sluter om runt ögonen och två linser framför din telefon. Och en bra VR-app förstås.

Pris: Cirka 800 kronor (släpps i december).

Krav: Google Daydream-godkänd telefon med Android (just nu bara det egna telefonmärket Pixel och Pixel XL samt Motorolas Moto Z-serie)