Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Författarstjärnorna som stoppas i ljudbokskriget

Viveca Lärn. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Camille Läckberg. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Denise Rudberg Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Ljudbokskriget har utvecklats till ett krypskytte med låsta positioner.

Inga nya Bonniertitlar släpps till konkurrenten Storytel sedan den 1 april. Bland annat stoppas ljudböcker av Viveca Lärn, Camilla Läckberg och Denise Rudberg.

– Det är synd att man drabbas när boken fått så fina recensioner, säger Viveca Lärn.

I början av april stoppade Bonnierförlagen sina nya titlar till Storytel. Det gällde bland annat storsäljande Camilla Läckbergs senaste titel ”En bur av guld”.

Däremot ges böckerna ut på Bonniers ljudbokstjänst Bookbeat, och även hos andra aktörer på marknaden.

Inte överens om ersättningsmodell

Bakgrunden till konflikten är Bonnierförlagens missnöje med ersättningsnivåerna. Man tycker heller inte Storytel marknadsför förlagens titlar tillräckligt bra.

Sedan den 1 april får Storytels abonnenter inte höra några nya böcker från Bonnierförlagen. Det handlar i dagsläget om 22 nya titlar.

Varför kommer ni inte överens?

– Det kommer säkert att ta lite tid, det är en tillvänjningsprocess för bokbranschen gällande det digitala, samma sak som musikbranschen gått igenom, säger Storytels vd Jonas Tellander och tillägger:

– Vi tycker en intäktsdelningsmodell är den schysta och rena modellen för att fördela intäkterna i en streamingtjänst.

Camilla Läckbergs senaste roman finns inte hos Storytel. Foto: Stella Pictures och IBL Bildbyrå

Enligt Storytels senaste kvartalsrapport, som presenterades på tisdagen, gör man en brakförlust – nästan minus 90 miljoner efter skatt för det första kvartalet 2019. 

Samtidigt uppges att abonnentstocken ökade i april, trots att Storytel inte hade tillgång till Bonnierförlagens nya titlar.

– Vi omsätter en miljard i Norden och växer med 25 procent. Första åren kostar det mycket pengar att bygga upp katalog, så förlusten är enligt plan, kommenterar vd:n Jonas Tellander.

Lärn: Synd om min bok inte kan höras av alla

Författaren Viveca Lärn släppte sin senaste roman ”Sladdisen” som ljudbok hos Bonnierförlagen den 5 april. Den kan inte höras av Storytels abonnenter.

– Jag är inte alls insatt i konflikten om ersättningen, men det är synd att alla mina lyssnare inte kan höra den. ”Sladdisen” har fått så fina recensioner och så mycket uppmärksamhet, så det hade varit roligt om den hörts överallt, säger Viveca Lärn till Expressen.

Viveca Lärns hyllade ”Sladdisen” har nyligen släppts som ljudbok. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Bonnierförlagens ljudböcker efter 1 april

Följande ljudböcker är stoppade från Storytel. Däremot finns 7 500 äldre digitala titlar från Bonnierförlagen fortfarande på tjänsten.

 

George R. R. Martin: Riddaren av de sju konungarikena

Johan Theorin: Jakten på hwitrerna

Nicholas Sparks: Med varje andetag

Jonas Karlsson: Regnmannen

Viveca Lärn: Sladdisen

Fatima Bremmer, Magnus Wennman: De sista tanterna

Camilla Läckberg: En bur av guld

Catharina Hansson: Hästdetektiverna. Mysteriet med tävlingsponnyn

Kevin Kwan: Crazy rich i Asien

GeirTangen: Ett krossat hjärta

Mariette Lindstein: Sprickor i jorden

Martin Österdahl: Järnängla

Fredrik Backman: Folk med ångest

Ingar Johnsrud: Korset

Mons Kallentoft: Se mig falla

Jonas Leijonhufvud, Sven Carlsson: Spotify inifrån

Mian Lodalen, Maria Ahlsdotter: I döden för dig

Denise Rudberg: Det första chiffret

Jan Mårtenson: Dödligt hot

Flora Wiström: Hålla andan

Susanna Heli: Föda utan rädsla

Sara Vaughan: Efter skandalen

Svensk Bokhandel avslöjade tidigare det hemliga avtalet mellan Bonnierförlagen och Storytel. Detta gav Bonniers en fast ersättning per lyssning – och dessutom dubbelt så hög ersättning som andra förlag.

Storytel vill införa en intäktsdelningsmodell i stället för fast ersättning. Men Bonnierförlagen vägrar gå med på ett avtal som saknar golv och tak.

Varför kommer ni inte överens?

– Vi vill ha även fortsättningsvis ha en förutsägbar modell som bygger på att när en konsumtion sker så får vi betalt enligt ett pris som vi i förväg har bestämt, säger Sara Börsvik, operativ chef för Bonnierförlagen.

Bonniers hävdar att ytterst står bokens värde på spel.

– Det viktiga för oss på Bonnierförlagen är att det ska gå att försörja sig som författare även i framtiden. Då måste vi säkra en hållbar och långsiktig ersättningsnivå. Självklart önskar vi att alla våra böcker ska finnas tillgängliga för alla läsare och lyssnare. Men inte till vilket pris som helst, uppger Sara Börsvik.

Denise Rudberg är aktuell med en ny roman. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Storytel bryter avtal med svenskt förlag

Samtidigt som ljudbokskriget fortsätter i Sverige har Storytel hamnar i en annan konflikt. Denna gång gäller det ljudboksföretagets norska del. 

Enligt norska branschsajten Bok365 avslutar Storytel Norge AS på ett dramatiskt sätt sitt avtal med svenska förlaget Lind & Co.

Bakgrunden ska vara att Lind & Co, enligt Storytel, har påstått att man hade ett specialavtal med ljudboksföretaget när man själva förhandlade med norska författare.

Detta tillbakavisas helt och hållet av Lind & Co.

– Helt grundlöst. Det här handlar om något annat. Jag vill inte kommentera bakgrunden eller spekulera i varför de har sagt upp avtalet, säger Lind & Co:s förlagschef Kristoffer Lind till Svensk Bokhandel. 

Annons: