Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fitbit – stor guide till rätt modell för just dig

Ett aktivitetsarmband från Fitbit.Foto: Shutterstock
Fitbit är kompatibel med över 200 Android, iOS och Windows-enheter.Foto: Shutterstock

Sätt hälsan i fokus och kanske når dina träningsmål lättare med en pryl.

Med ett av Fitbits aktivitetsarmband eller smartklockor, som Fitbit Charge 2, Fitbit Versa eller Fitbit Ace kan du få hjälp till en hälsosammare livsstil.

Läs mer om deras funktioner, recensioner och pris och hitta bäst modell för just dig.

Aktivitetsklockor och aktivitetsarmband har de senaste åren blivit allt mer populära träningstillbehör. Oavsett om man är vardagsmotionär eller elitidrottare så vill de flesta ha ut mesta möjliga av sin träning och då kan en aktivitetsklocka eller ett aktivitetsarmband vara ett bra hjälpmedel.

En av de ledande tillverkarna på marknaden är Fitbit och i utbudet finns aktivitetsarmband och smartklockor med pulsmätare och stegräknare som både hjälper dig komma i gång med träningen och slappna av. Du kan även få koll på din vattenkonsumtion och sömn.

 

LÄS MER: Fitbit Charge 3 – guide till Fitbits senaste modell 

 

ShutterstockFoto: Fitbits senaste smartklocka – Fitbit Versa.

 

Guide: Så väljer du rätt aktivitetsklocka

 

Fitbit Versa

Fitbit Versa är Fitbits senaste smartklocka och den är ett billigare alternativ till den tidigare modellen Fitbit Ionic. Den är nättare med en rundare urtavla än den kantiga Ionic och påminner till utseendet om Apple Watch.

Utseende är den största skillnaden mellan Fitbit Versa och Fitbit Ionic, om man bortser från priset. Fitbit Ionic kostar runt 1 000- 1 500 kronor mer, cirka 3 000-3 500 kronor mot Versas cirka 2 000 kronor. Och den enda funktion du egentligen får med Ionic men inte med Versa är inbyggd GPS.

Annars återfinns i stort sett samtliga funktioner. Versa känner automatiskt av vissa aktiviteter och registrerar bland annat sömn, distans, kalorier. Den är kompatibel med över 200 Android, iOS och Windows-enheter med Bluetooth 4.0 eller högre. Det går även köpa till flera olika armband i både olika material och färger.

 

LÄS MER: Fitbit Ionic, Fitbit Versa eller Apple Watch Series 3 – välj rätt smartwatch 

 

Funktioner på Fitbit Versa

Display: Pekskärmen med 1 000 nits ljusstyrka ska göra att du enkelt ser allt på skärmen även i gassande sol. Den är också utrustad med Gorilla Glass 3 så att repor inte ska vara något att oroa sig för.

Hälsa och träning: Oavsett om du springer i skogen, klättrar i berg eller simmar i havet så kan Fitbit Versa hålla koll på den valda aktiviteten. Den påminner dig om att dricka vatten och när det är dags att röra på sig om du suttit still för länge

Kontinuerlig pulsmätning – PurePulse:  En inbyggd pulsmätare håller koll på hur många kalorier du förbränner och du kan dessutom maximera din träning genom att använda förenklade pulszoner.

Vattentålig: Säker ner till 50 meters djup.

Sömnregistrering: Sömnkvalité och sömnlängd registreras och du får även råd om hur du kan förbättra din sömnkvalité.

Batteritid: Upp till fyra dagar.

Kvinnlig hälsomätning: Du kan spåra och förutse din menstruation och ägglossning samt logga dina cykler och symtom.

Realtidsguidning: Fitbit Versa har en guide som visar övningar på skärmen och guidar dig genom den träning du valt. Guiden gör det möjligt att skapa egna personliga träningar baserade på dina önskemål och den ger även förslag på träningar. Genom att ansluta Fitbit Versa till telefonens GPS kan du dessutom se både tid och distans i realtid.

Kompatibel: Fitbit Versa smartwatch är kompatibel med över 200 Android, iOS och Windows-enheter med Bluetooth 4.0 eller högre.

Uppkopplad och uppdaterad: Kolla meddelanden, väder och nyheter direkt på din handled och skicka svar med ett enkelt knapptryck. Du kan även spara över 300 låtar från dina favoritartister och spela upp dessa på ditt Bluetooth headset (det ingår dock ej).

 

Fitbit Versa registrerar din sömn och du får även råd om hur du kan förbättra din sömnkvalité.Foto: SHUTTERSTOCK

 

Fitbit Versa i test – bra och dålig kritik

Fitbit Versa har fått bra recensioner i de tester som gjorts. "Extremt prisvärd smartklocka med en batteritid som klår det mesta" och "klockan är välbyggd och känns precis lika exklusiv som de dyrare konkurrenterna", skriver bland annat prylsajten M3. Funktionerna som får beröm är förutom den långa batteritiden och det användarvänliga gränssnittet är möjligheten att kunna logga kost och vattenintag, är en funktion som inte finns i andra smartkockor.

En annan sak som är exklusiv för Fitbit Versa är funktionen som ska finnas för att hålla koll på "kvinnohälsa" – men med den kommer dock den dåliga kritiken. "Funktionen visade sig bestå av en kalender där användaren får skriva in hur hennes cykel ser ut, så att klockan sedan ska kunna räkna ut hur den förmodligen kommer se ut nästkommande månad", skriver M3 i sin recension.

Tekniksajten Techradar gillar designen på skärmen. Den är rundare än den är på Fitbit Ionic och även touchscreenen upplevs som bättre än den är på Ionic. 

"Versa är inte bara tillfredsställande rent utseendemässigt utan också en av de bekvämaste smartklockorna Fitbit någonsin gjorts tack vara att den är så lätt", skriver Techradar". 

Tekniksajtens kritik är först och främst den lite kortare batteritiden (fyra dagar för Versa och fem dagar för Ionic) samt att den inte har inbyggd GPS.

Pris för Fitbit Versa 

Priset för en Fitbit Versa ligger på runt 2 000 kronor. 

 

LÄS MER: Apple Watch Series 3 – guide till Apples senaste smartklocka 

 

Fitbit Versa är vattentålig ner till 50 meters djup.Foto: Shutterstock

 

Fitbit Charge 2

Aktivitetsarmbandet Fitbit Charge 2 är ett billigare och nättare alternativ till Fitbit Versa. Det må sakna några funktioner som versa har, till exempel är den inte vattentät utan endast stänk- och svettåligt och den kan inte lagra och spela musik. Den har dock i stort de flesta av de funktioner som ett aktivitetsarmband bör ha och är kompatibel med över 200 Android, iOS och Windows-enheter.

Funktioner på Fitbit Charge 2

Sportklocka:  Aktivitetsarmbandet håller koll på din träning genom att mäta olika träningspass som springturer, cykelturer och styrketräning för att sedan ge en detaljerad rapport om dina aktiviteter i Fitbit-appen. Du får även påminnelser om att röra på dig med 250 steg per timme när du suttit still för länge.

PurePulse och Heart Rate: Fitbit Charge har en inbyggd pulsmätare som håller koll på hur många kalorier du förbränner. Du kan ställa in intensitetsnivån på din träning och välja om du vill fokusera på att till exempel bränna fett eller få bättre kondition.

OLED skärm: Fitbit Charge två har en tydlig OLED-skärm. Du kan välja den urtavlan du gillar bland flera alternativ för att se information om bland annat statistik och meddelanden. 

Sömregistrering: Sömnkvalité och sömnlängd registreras och du får även råd om hur du kan förbättra din sömnkvalité. Du kan även ställa ett tyst alarm och vakna av en vibration på handleden.

Batteritid: Upp till fem dagar.

Uppkopplad och uppdaterad: Synka ditt aktivitetsarmband med din smartphone och ta emot sms och e-post.

Fitbit Charge 2 i test – bra och dålig kritik

"Liten och smidig", "informativ och alternativfylld app" och "lättanvänd", tidningen Mobil om Fitbit Charge 2 och ger den toppbetyget 8 av 10.

På minussidan hamnar avsaknaden av inbyggd GPS, att den inte är vattentät och att meddelandestöd är dåligt integrerat.

"Som van smartklockanvändare så kommer du heller inte finna sätt att styra musik på, något som hade varit trevligt i träningssammanhang, och inte heller kommer du kunna trycka bort inkommande samtal. Att du inte kan svara på dem känns mer logiskt och förlåtligt", fortsätter Mobil att skriva.

"Den större displayen är en välkommen bonus och det är trevligt att notera att den inte nämnvärt påverkar batteritiden", och "den medföljande appen är bra och överskådlig", skriver Ljud & Bild. 

Pris för Fitbit Charge 2

Priset för en Fitbit Charge 2 ligger på runt 1 500 kronor.

 

LÄS MER: Guide: Så väljer du rätt smartklocka för just dig 

 

Fitbit Charge 2.Foto: Shutterstock

Fitbit för barn – Fitbit Ace

Det är inte så lätt att hålla koll på hur mycket ditt barn rör på sig under dagen, hur mycket när du som förälder inte är med eller hur bra sömn ditt barn haft – men en pryl kan hjälpa dig. Fitbit har lanserat ett aktivitetsarmband för just barn – Fitbit Ace.

Fitbit Ace handlar mer om motion och aktivitet än om viktnedgång. Funktionen som registrerar antalet förbrända kalorier finns därför inte med, ett medvetet val för att barnen inte ska bli besatta av just vikt, något som kan leda till ätstörningar och en felaktig kroppsuppfattning.

Fitbit Ace synkas automatiskt till iOS, Android och Windows så att du kan se ditt barns utveckling över tid och.

 

Fitbit Ace – Fitbits första aktivitetsarmband specifikt utvecklat för barn.Foto: Produktbild

 

Funktioner på Fitbit Ace

Stegräknare: Fitbit Ace håller koll på antalet steg ditt barn tar på en dag och hur många minuter barnet är aktivt. Du har även möjlighet att programmera in antalet steg och antalet minuter i aktivitet ditt barn ska klara på en dag.

Positiv feedback och uppmuntran:  Barnet får uppmuntrande meddelanden när han eller hon når olika aktivitetsmål. Positiva påminnelser skickas även som meddelanden till ditt barn när det är dags att rör på sig efter en tids stillasittande.

Stänksäkert: Aktivitetsarmband stänktåligt så lekar i regn och rusk är inget problem. Det är dock inte vattentåligt och går inte att simma med.

Sömregistrering: Sömnkvalité och sömnlängd registreras så att du kan se hur länge och hur bra ditt barn sovit.

Battertid: Upp till fem dagar

Olika skärmutseenden: Ditt barn kan välja sin favorit bland 10 olika skärmutseenden.

Familjekonto: Möjlighet att skapa ett familjkonto så att du kan ha ful kontroll på ditt barns aktivitetsmönster och framsteg.

Registrering av statistik: Barnet kan se sin statistik och ändra skärmutseende via appen Kid Secure, en funktion som kan stängas av och på via familjekontot.

Här kan du läsa mer om Fitbit Ace och dess funktioner.

 

LÄS MER: Smartklockor för barn - för och nackdelar 

 

ShutterstockFoto: Håll koll på hur mycket ditt barn rör på sig med Fitbit Ace.

 

Fitbit Ace i test – positiv och negativ kritik

Fitbit Ace har fått positiv kritik i de tester som gjorts.

"Med färre antal funktioner och ett barnvänligt belöningssystem är Fitbit Ace det perfekta hjälpmedlet för föräldrar som vill aktivera sina barn mer", skriver tekniksajten Techradar. På minussidan hamnar dock det lite höga priset, cirka 1 000 kronor. 

På prisjämförelsesajter som Pricerunner och Prisjakt kan du se hur mycket den kostar i olika butiker.

Även en annan tekniksajt, brittiska Techadvisors, omdöme är på det stora hela positivt. Den icke-barnsliga men ändå barnanpassade designen, de uppmuntrande meddelanden barnet får när det når sina aktivitetsmål och sömnregistreringen är tre funktioner som gillas. "Vi är glada att Fitbit erkänt att barn är en viktig grupp som kan dra nytta av att vara mer aktiva och motiveras till en hälsosammare livsstil. Fitbit Ace är ett jättebra första aktivitetsarmband", skriver Techadvisor.

Sajten slår dock ner på att Fitbit Ace inte är vattentät utan endast "någorlunda vattentålig" så den inte går att simma och bada med. Regnstänk är dock inga problem. Efter att ha testat aktivitetsarmbandet får det betyget 4 av 5 möjliga av sajten.

Pris för Fitbit Ace

Priset för en Fitbit Ace ligger på runt 1 000 kronor.

På prisjämförelsesajter som Pricerunner och Prisjakt kan du se hur mycket Fitbits olika modeller kostar i olika butiker.

 

LÄS MER: Guide: Så väljer du rätt aktivitetsklocka