Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fitbit Ionic, Fitbit Versa eller Apple Watch Series 3 – välj rätt smartwatch

Apple Watch Series 3 är Apples senaste smartklocka.Foto: SHUTTERSTOCK
Fitbit Ionic har funktioner som hjälper dig med din träning.Foto: SHUTTERSTOCK

Fitbit Ionic, Fitbit Versa eller Apple Watch Series 3?

Är du på jakt efter en smartwatch och har svårt att välja.

Här är en guide till de tre klockorna, deras olika funktioner och vilka recensioner de fått i test.

Träningspepp och påminnelser om att röra dig, sömnregistrering, pulsmätning och aviseringar från telefonen. Med en smartklocka runt handledning får du en både en bra träningskompis och assistent i vardagen.

Att välja rätt i den uppsjö av smartklockor som finns på marknaden är dock kanske inte så lätt. 

 

LÄS MER: Apple Watch Series 3 – guide till Apples senaste smartklocka

 

Fitbit Ionic, Fitbit Versa eller Apple Watch Series 3

Apples senaste smartklocka Apple Watch Series 3 var efterlängtad när den lanserades förra hösten och kostar från 3 500 kronor

Under senhösten lanserade Fitbit sin utmanare till ett något lägre pris, Fitbit Ionic för cirka 3 000 kronor. I mars i år släpptes ännu ett billigare alternativ, Fitbit Versa, som kostar runt 2 000 kronor.

Apple Watch Series 3 och Fitbit Versa påminner en del om varandra till utseendet men på insidan finns en del skillnader.

Här en guide till de tre klockorna, information om deras funktioner samt recensioner. Bara att välja den som passar dig och dina behov bäst.

Apple Watch Series 3

Apple Watch Series 3 lanserades förra hösten med nyheter som barometrisk höjdmätare och en ny och snabbare processor. Senare kom även modellen med LTE-stöd, som innebär att du kan ringa och ta emot samtal, skicka textmeddelanden och streama musik utan att vara ansluten till en Iphone.

 

LÄS MER: Guide: Så väljer du rätt aktivitetsklocka 

 

Funktioner på Apple Watch Series 3

Träning och hälsa

Med de inbyggda träningsapparna klarar smartklockan av att mäta 12 olika typer av träningsformer så som löpning, simning och cykling. 

Den räknar steg och registrerar även hur mycket du rör dig och sitter du stilla för länge får du en påminnelse att det är dags att röra på dig.

Barometrisk höjdmätare

För den som framför allt vill ha sin Apple Watch Series 3 som träningspartner så kommer den med flera träningsfunktioner. Den har en barometrisk höjdmätare som möjliggör bättre mätning av träningsaktiviteter. Smartklockan har även stöd för intensiv intervallträning. 

Pulsmätare

Apple Watch tre har en inbyggd pulsmätare som håller koll på din puls. Klockan slår även automatiskt larm om en persons puls överstiger över 120 slag/minut – när du inte rör på dig.

Vattentålig

 Smartkockan är vattentålig ner till 50 meter.

• Kraftfullare processor

Apple Watch Series 3 har fått en ny processor - en tvåkärnig och nytt trådlöst chip. Enligt Apple ska den vara 70 procent snabbare än föregångaren Apple Watch Series 2.

 

LÄS MER: Fitbit Charge 3 – guide till Fitbits senaste modell 

 

• Snabbare Siri

Tack vare den kraftigare processorn i Apple Watch Series 3 är Siri nu snabbare på att svara. Siri kan numera dessutom prata via den inbyggda högtalaren – inte bara skicka textmeddelanden.

Betala med Apple Watch Series 3 

Med Apple Watch Series 3 har du en plånbok runt handleden. Betala med klockan med Apple Pay genom att hålla den mot kortläsaren i butiken du handlar i.

• Förbättrad batteritid

Apple har förbättrat batteritiden i Apple Watch Series 3. Den är 18 timmar och använder du inte telefonen vid träningspass och navigering så stämmer det rätt bra. Räkna dock med att batteritiden blir avsevärt sämre om du tränar ett längre pass samtidigt som du har GPS:en påslagen och streamar musik.

• Apple Watch Series 3 med LTE-stöd – lämna telefonen hemma

Den största, och också mest efterfrågade, nyheten är att klockan har LTE-stöd i vissa regioner. Det innebär att du kan ringa och ta emot samtal, skicka textmeddelanden och streama musik utan att vara ansluten till en iPhone. I Sverige är det hittills dock bara mobiloperatören Tre som säljer Apple Watch-modellen med ett inbyggt så kallat e-simkort .

 

LÄS MER: Fitbit – stor guide till rätt modell för just dig 

 

De inbyggda träningsapparna gör det möjligt för Apple Watch 3 Series 3 att mäta 12 olika träningstyper.Foto: SHUTTERSTOCK

Kritiken mot Apple Watch Series 3

Enligt Business Insider har den största nyheten, att Apple Watch Series 3 har LTE-stöd, fått en del kritik i de test som gjorts. Flera användare har klagat på att användande av Siri och genomföra samtal inte alltid fungerat om klockan inte varit ansluten till en Iphone. När det väl fungerade upplevde man att funktionen slukade batteritiden. Användare har även upplevt att samtal plötsligt kan brytas och att ljudkvalitén på samtalen inte är den bästa, kan man läsa i de recensioner som gjorts.

Pris för Apple Watch Series 3

Apple Watch Series 3 går att köpa från cirka 3 500 kronor. Vill du ha någon av de exklusivare modellerna, som till exempel Apple Watch Edition, får du dock räkna med att priset landar på drygt 15 000 kronor.

 

LÄS MER: Smartklockor för barn - för och nackdelar 

 

Fitbit Ionic

Fitbit Ionic lanserades under senhösten 2017 och har en rad funktioner som underlättar och hjälper dig din träning samt uppmuntrar dig till en hälsosammare livsstil rent allmänt. Klockan har inbyggd GPS och GLONASS-teknik för exakt positionering av din position. 

 

Fitbit Ionic har inbyggd GPS.Foto: Shutterstock

 

Funktioner på Fitbit Ionic

• Display

Pekskärmen med 1 000 nits ljusstyrka gör att du kan se allt på skärmen även i gassande sol. Den är också utrustad med Gorilla Glass 3 så att repor inte ska vara något att oroa sig för.

Inbyggd GPS

Fitbit Ionic har inbyggd GPS och GLONASS-teknik för exakt positionering av din position. 

• Hälsa och träning

Oavsett om du springer i skogen, klättrar i berg eller simmar i havet så håller Fitbit Versa koll på den valda aktiviteten. Det finns sammanlagt 19 olika träningsformer att välja mellan och du kan lagra totalt sex åt gången.

• Kontinuerlig pulsmätning – PurePulse

En inbyggd pulsmätare håller koll på hur många kalorier du förbränner och du kan dessutom maximera din träning genom att använda förenklade pulszoner.

• Vattentålig

Ta med din Fitbit Ionic på simturen. Den är säker ner till 50 meters djup.

• Sömnregistrering

Sömnkvalité och sömnlängd registreras och du får även råd om hur du kan förbättra din sömnkvalité.

• Batteritid

Upp till fyra dagar.

Betala med Fitbit Ionic

Tack vare betaltjänsten, Fitbit Pay, kan du para ihop din Fitbit Ionic med Mastercard, Visa eller American Express och betala med den.

Uppkopplad och uppdaterad

Kolla meddelanden, väder och nyheter direkt på din handled och skicka svar med ett enkelt knapptryck. Du kan även spara över 300 låtar från dina favoritartister och spela upp dessa på ditt Bluetooth headset (det ingår dock ej).

Kompatibel

Fitbit Versa smartwatch är kompatibel med över 200 Android, iOS och Windows-enheter med Bluetooth 4.0 eller högre.

 

LÄS MER: Nya Iphone X – här är de tre nya modellerna 

 

Fitbit Ionic i test – bra och dålig kritik

Fitbit Ionic har fått både bra och mindre bra kritik i tester. "Den har en relativt stor färgskärm som svarar bra på tryck och svep, och utöver det finns tre knappar. Användargränssnittet är intuitivt, och inte alls lika överarbetat och rörigt som det på Apple Watch", skriver tidningen Mobil. 

Tidningen uppmärksammar dock att alla hälso- och träningsfunktioner du får med Fitbit Ionic får du även med Fitbit Charge 2 – och till mindre än halva priset. Det unika med just Ionic är att den även är vattentålig, har inbyggd GPS, kan spela musik och går att betala med så frågan är hur mycket dessa funktioner är värda för dig.

Macworld jämför Fitbit Ionic med Apple Watch och redan när det kommer till utseendet så får Fitbit Ionic kritik. "Den ser faktiskt rätt klumpig ut. Materialet är en gråfärgad aluminium, men det känns ärligt talat rätt plastigt", låter omdömet.

Fitbit Ionics träningsfokus med många träningsfunktioner får dock beröm. Även batteritiden får ett plus i kanten och beskrivs som "bland de absolut bästa i klassen".

Apple Watch vinner dock kampen enligt Macworld: "Träningsfunktionerna är bra, men Apple Watch är fortfarande en smartare smartklocka för Iphone-användare".

Prylsajten M3 sammanfattar Fitbit Ionic så här.

Positivt: Utmärkt skärm, låg vikt, bra batteritid, bra träningsfunktioner, Fitbit Pay.

Negativt: Bitvis bökigt gränssnitt, få appar och ingen mikrofon.

 

Pris för Fitbit Ionic

Fitbit Ionic går att köpa från cirka 3 000 kronor. 

 

Fitbit Ionic är vattentålig ner till 50 meter.Foto: Shutterstock

 

Fitbit Versa

Fitbit Versa är Fitbits senaste smartklocka och den är ett billigare alternativ till den tidigare modellen Fitbit Ionic. Den är nättare med en rundare urtavla än den kantiga Ionic och påminner till utseendet om Apple Watch.

Utseende är den största skillnaden mellan Fitbit Versa och Fitbit Ionic, om man bortser från priset. Fitbit Ionic kostar runt 1 000 kronor med, cirka 3 000 kronor mot Veras cirka 2 000 kronor. Och den enda funktion du egentligen får med Ionic men inte med Versa är inbyggd GPS.

Annars återfinns i stort sett samtliga funktioner. Versa känner automatiskt av vissa aktiviteter och registrerar bland annat sömn, distans och kalorier. Den är kompatibel med över 200 Android, iOS och Windows-enheter med Bluetooth 4.0 eller högre. Det går även köpa till flera olika armband i både olika material och färger.

Funktioner på Fitbit Versa

• Display

Pekskärmen med 1 000 nits ljusstyrka gör att du enkelt kan se allt på skärmen även i gassande sol. Den är också utrustad med Gorilla Glass 3 så repor är inget att oroa sig för.

• Hälsa och träning

Oavsett om du springer i skogen, klättrar i berg eller simmar i havet så håller Fitbit Versa koll på den valda aktiviteten. Den påminner dig om att dricka vatten och när det är dags att röra på sig om du suttit still för länge

• Kontinuerlig pulsmätning – PurePulse

En inbyggd pulsmätare håller koll på hur många kalorier du förbränner och du kan dessutom maximera din träning genom att använda förenklade pulszoner.

• Vattentålig

Ta med din Fitbit Versa på simturen. Den är säker ner till 50 meters djup.

• Sömnregistrering

Sömnkvalité och sömnlängd registreras och du får även råd om hur du kan förbättra din sömnkvalité.

• Batteritid

Upp till fyra dagar.

• Kvinnlig hälsomätning

Du kan spåra och förutse din menstruation och ägglossning samt logga dina cykler och symtom.

• Realtidsguidning

Fitbit Vers har en guide som visar övningar på skärmen och guidar dig genom den träning du valt. Guiden gör det möjligt att skapa egna personliga träningar baserade på dina önskemål och den ger även förslag på träningar. Genom att ansluta Fitbit Versa till telefonens GPS kan du dessutom se både tid och distans i realtid.

Kompatibel

Fitbit Versa smartwatch är kompatibel med över 200 Android, iOS och Windows-enheter med Bluetooth 4.0 eller högre.

Uppkopplad och uppdaterad

Kolla meddelanden, väder och nyheter direkt på din handled och skicka svar med ett enkelt knapptryck. Du kan även spara över 300 låtar från dina favoritartister och spela upp dessa på ditt Bluetooth headset (det ingår dock ej).

 

Fitbit Versa registrerar hur länge du sover och ger dig råd om hur du kan förbättra din sömnkvalité.Foto: Shutterstock

 

LÄS MER: Guide till de bästa hörlurarna med Bluetooth – så väljer du rätt 

 

Fitbit Versa i test – bra och dålig kritik

Fitbit Versa har fått bra omdömen i de tester som gjorts. "Extremt prisvärd smartklocka med en batteritid som klår det mesta" och "klockan är välbyggd och känns precis lika exklusiv som de dyrare konkurrenterna skriver", skriver bland annat prylsajten M3. Funktionerna som får beröm är förutom den långa batteritiden, det användarvänliga gränssnittet samt möjligheten att kunna logga kost och vattenintag, en funktion som inte finns i andra smartkockor.

En annan sak som är exklusiv för Fitbit Versa är funktionen för att hålla koll på "kvinnohälsa" – men där kommer dock den dåliga kritiken. "Funktionen visade sig bestå av en kalender där användaren får skriva in hur hennes cykel ser ut, så att klockan sedan ska kunna räkna ut hur den förmodligen kommer se ut nästkommande månad", skriver M3.

Tekniksajten Techradar gillar designen på skärmen. Den är rundare än den är på storebror Fitbit Ionic. Touchscreenen upplevs också som bättre än den är på Ionic. 

"Versa är inte bara tillfredsställande rent utseendemässigt utan också en av de bekvämaste smartklockorna Fitbit någonsin gjorts tack vara att den är så lätt", skriver Techradar". 

Tekniksajtens kritik är först och främst är den lite kortare batteritiden (fyra dagar för Versa och fem dagar för Ionic) samt att den inte har inbyggd GPS.

 

Pris för Fitbit Versa 

Priset för en Fitbit Versa kostar runt 2 000 kronor. 

 

LÄS MER: Guide: Så väljer du rätt smartklocka för just dig

Annons: