Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facebooks nya plan efter corona: Jobba var du vill

Facebooks vd Mark Zuckerberg.Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK. Facebook har en ny plan för tiden efter corona. 

De anställda som vill ska få fortsätta jobba hemifrån – men då kan de bli tvungna att sänka lönen.

Coronavirusets framfart har ritat om kartan totalt för kontorsarbetare.

I USA, där stora delar av landet har levt under nedstängningar sedan i mars, har det ”nya normala” blivit att jobba hemifrån för miljoner människor. Nu diskuteras det flitigt hur detta kommer påverka framtiden: Om allt fler kommer fortsätta jobba hemifrån, kommer då företagen behöva hyra jättekontor i svindyra skyskrapor? Och vad händer med alla restauranger och andra butiker som förlitar sig på att det kommer tusentals pendlare in från förorterna?

Det är frågor som lär stötas och blötas under lång tid. 

Facebook: Distansjobb en växande trend

Facebook har börjat planera för den framtiden redan.

– Det är tydligt att covid har ändrat mycket i våra liv, och det innefattar absolut sättet de flesta av oss jobbar på. När vi kommer ut ur det här förväntar jag mig att distansjobb kommer vara en växande trend, säger Facebookchefen Mark Zuckerberg.

It-giganten har över 48 000 anställda och räknar med att hälften av dem kan jobba från någon annan plats än kontoret inom en tioårsperiod. 

Men det finns en hake för hemmajobbarna: Lönen kan sänkas.

Med start i januari kommer de anställdas löner justeras utifrån var de väljer att bo.

Nyanställda ska få jobba hemifrån

Om man alltså lämnar San Francisco-området – där Facebook har sitt huvudkontor, och som ständigt hamnar i toppen på listorna över dyraste ställena att bo på i USA – och väljer en plats med låga boendekostnader, då följer lönen mer ner, skriver New York Times. 

Facebook ska kolla att personalen är ärlig genom att kontrollera inloggningsuppgifter.

Enligt Zuckerberg kommer förändringen vara till gagn för företaget på så sätt att man breddar rekryteringsunderlaget, kan få lättare att behålla personal och kan minska klimatpåverkan genom att pendlingen minskar. 

Facebook ska låta nyanställda, seniora ingenjörer få jobba hemifrån först. Redan anställda ska få ansöka om tillstånd att jobba hemifrån, om deras prestationer på jobbet har varit bra nog, skriver Times. 

Annons: