Elon Musk. Foto: BEN MACMAHON / EPA / TTElon Musk. Foto: BEN MACMAHON / EPA / TT
Elon Musk. Foto: BEN MACMAHON / EPA / TT
Elon Musk anser att det är högst sannolikt att artificiell intelligens kommer att bli ett hot mot mänskligheten. Foto: COLOURBOXElon Musk anser att det är högst sannolikt att artificiell intelligens kommer att bli ett hot mot mänskligheten. Foto: COLOURBOX
Elon Musk anser att det är högst sannolikt att artificiell intelligens kommer att bli ett hot mot mänskligheten. Foto: COLOURBOX

Elon Musk: ”AI ett hot mot mänskligheten”

Publicerad

Elon Musk anser att det är högst sannolikt att artificiell intelligens kommer att bli ett hot mot mänskligheten rapporterar Independent.

Tesla- och SpaceX-grundaren varnar för att AI kommer att ge en handfull företag ”extrem makt” – och att AI är det mest skrämmande problemet som världen står inför.

– Det finns fem till tio procents chans att göra AI säkert, säger Elon Musk till Rolling Stone.

Tech-giganten Googles guru inom AI, artificiell intelligens, Ray Kurzweil, spår att människa och maskin kommer smälta samman inom 20 år genom chip i hjärnan. År 2029 tror Kurzweil att våra hjärnor kommer vara uppkopplade mot "det smarta molnet". 

Mycket av AI-forskningen sker bakom lyckta dörrar under stort hemlighetsmakeri, i en kapprustning mellan olika nationer och företag som Google, Microsoft, Facebook och Tencent. 

Detta varnar Elon Musk för.

– Facebook, Google och Amazon har mer information om dig än du själv kan komma ihåg. Det finns stora risker med att koncentrera makt. Så om artificiell intelligens representerar en extrem maktnivå, borde det kontrolleras av några personer på Google utan att det finns någon som helst tillsyn? frågar Tesla-grundaren.

Googles AI-guru tror att människa och maskin kommer smälta samman inom 20 år genom chip i hjärnan. Foto: COLOURBOX

”Väsentlig risk för den mänskliga civilisationen”

Musk anser att utvecklandet av AI måste regleras innan det sker en katastrof – och att produktutvecklarna måste sänka tempot så de inte oavsiktligt skapar något som inte är säkert.

– Jag fortsätter att larma om det här men tills dess att människor ser robotar på gatan döda andra människor så vet de inte hur de ska reagera, det är för diffust, säger Musk och fortsätter:

– AI är en väsentlig risk för den mänskliga civilisationen, och jag tror inte att folk fullt ut har förstått det.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen