"Jag visste inte vad jag skulle göra", säger Ella. Foto: NBC New York"Jag visste inte vad jag skulle göra", säger Ella. Foto: NBC New York
"Jag visste inte vad jag skulle göra", säger Ella. Foto: NBC New York
Nu har en ny polisutredning inletts. Foto: NBC New YorkNu har en ny polisutredning inletts. Foto: NBC New York
Nu har en ny polisutredning inletts. Foto: NBC New York

Ella, 13, pressades att dela nakenbilder via Instagram

Publicerad

"Bild utan tröja".

Personen bakom den falska profilen på Instagram försökte pressa Ella, 13, på nakenbilder.

– Jag visste inte vad jag skulle göra, säger Ella till NBC New York.

Personen på Instagram försökte utöva utpressning mot 13-åriga Ella, som då var tolv.

Genom att skapa en falsk profil, föreställande en ung tjej som älskar dans, tog personen kontakt med Ella – som trodde att "tjejen" kunde ha varit en gemensam vän.

"Tjejen" följde Ella, och Ella accepterade.

Så här såg det falska kontot ut.Foto: NBC New York

Kort därpå förstod Ella att det inte var personen på bilden som försökte kontakta henne. Personen skickade en bild på en penis.

– Då förstod jag att det inte var personen som det påstods vara, säger Ella på polisstationen.

– Jag blev tvungen att blockera och anmäla personen. Då trodde jag att det var över.

Men mardrömmen fortskred.

"Visste inte vad jag skulle göra"

Kontot togs bort av Instagram, men personen bakom kom tillbaka med en ny identitet några månader senare i ett försök att övertala Ella till att skicka nakenbilder.

Personen tycktes försöka övertyga Ella att hon gjort något brottsligt när hon tog emot bilden på penisen. I ett av meddelandena ber personen Ella skicka en bild utan tröja efter att hon skickat en bild på sitt ansikte.

Foto: NBC New York

– Han fortsatte säga "Få slut på det här, Ella. Du kan få det här att ta slut", säger Ella till NBC New York.

– Jag visste inte vad jag skulle göra.

Foto: NBC New York

Polisutredningen fortsätter

13-åringen beskriver hur personens aggressiva ton fick henne att börja tvivla på huruvida hon skulle ha gjort något fel. Till slut berättade hon vad som hade hänt för sin mamma, som larmade polisen.

"Vi kan inte riktigt göra något", blev svaret från polisen – eftersom personen "faktiskt inte försökt kontakta henne personligen" i New York.

Inte heller Instagram kunde gå vidare med anmälan.

Efter NBC New Yorks rapportering kring händelserna har nu både Instagram och polismyndigheter tagit upp utredningen på nytt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen