Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter sju år: Google är på väg tillbaka till Kina

2010: Google i Kina före censurbråket.
Foto: Andy Wong / AP

Sju år efter att Google drog sig ur Kina kan nu sökjätten vara på väg tillbaka till landet.

Tjänsten Google Scholar kan bli först och fungera som murbräcka, enligt Hongkongs ledande morgontidning South China Morning Post.

När Google år 2010 drog in sina tjänster var det efter en delvis offentlig skärmytsling om Kinas strikta internetcensur, som bland annat krävde av Google att leverera censurerade sökresultat. I stället började företaget hänvisa kunder till Google i Hongkong.

Under de sju år som gått har internetanvändandet i Kina ökat närmast explosionsartat samtidigt som Googles andel av kakan nästan försvunnit helt, trots Hongkongsatsningen. Google China har enligt Analysys International fått se sin marknadsandel falla från 29 procent 2010 till 1,7 procent tre år senare. Räknat i antal människor är Kina nu uppe i 721 miljoner internetanvändare, och Googles önskan om att komma in på fastlandet igen har blivit allt starkare i takt med att marknaden vuxit.

Google samtalar med kineserna

Nu för Google enligt tidningen samtal med regimen i Peking om en återkomst till landet. I första hand gäller det tjänsten Google Scholar, en populär sökmotor för akademisk litteratur som ska vara hett eftertraktad av landets ledning.


LÄS OCKSÅ: Så har svenskarna Googlat under 2016


– Den akademiska sektorn kommer att vara de första som släpps igenom /…/ Kinas fokus är på att göra akademiska framsteg såsom utbyten inom vetenskap och kultur, snarare än nyheter, information och politik", sa Liu Binjie, stående kommmittémedlem av Folkkongressen, till tidningen South China Morning Post.

Politisk känslig information

Andra Googletjänster som är under förhandling för Kinas del är enligt kommittémedlemmen sådana som inte innehåller politiskt känslig information.

I fjol uppgav styrelseordförande för Googles moderbolag Alphabet, Eric Schmidt, att Google för "ständiga samtal" med Kinas ledning för att i framtiden kunna "betjäna hela Kina".

Annons: