Domstol: Mobiltelefon kan orsaka hjärntumör

Publicerad

Hur farlig är din mobil?

En domstol i Italien har slagit fast att omfattande användande av mobiltelefon kan leda till hjärntumör.

Domslutet i den italienska staden Ivrea strax norr om Torino kan bli prejudicerande för framtida domar i landet, skriver engelska Guardian som rapporterar om fallet.

Roberto Romeo, 57, vittnade om att hans arbetsuppgifter krävt att han under femton år pratat fyra timmar dagligen i sin mobil.

– Jag hade inget annat val än att använda mobilen för att kommunicera med kollegor och sköta mitt jobb. I femton år har det varit jobbsamtal, hemifrån, från bilen, säger han enligt Guardian.

Romeo påpekade vid rättegången att han inte önskar demonisera mobiltelefoner i stort, men önskar att vi måste bli mer medvetna om hur vi ska använda dem.

– Det började kännas som att mitt högra öra var blockerat, och när läkare undersökte det konstaterades en hjärntumör 2010, säger Romeo.

Hörseln försvann helt

Tumören som upptäcktes var lyckligtvis godartad, och kunde plockas bort.

Men hörseln på högra örat är borta och vid rättegången bedömde medicinskt expert att Romeos kroppskapacitet minskat med 23 procent.

Domen som följde innebar att Romeos försäkringsbolag ska betala Romeo knappt 5 000 kronor (500 euro) i månaden för att kompensera handikappet som därmed klassas som arbetsskada.

– För första gången i historien har en domstol slagit fast att det finns en koppling mellan kraftigt användande av mobiltelefoner och hjärntumörer, säger Stefano Bertone, advokaten som drev Romeos fall.

Forskarna inte överens

Frågan om kopplingar mellan mobiltelefoner, strålning och cancer har varit och är omdiskuterad. Forskare är knappast överens. Mobilanvändare är för det mesta utelämnade till egna teorier och tolkningar av rapporter. Några exakta direktiv finns inte.

”Oklar koppling mellan mobiltelefoner och hälsa”, skrev Dagens hälsa i fjol.

”Mobiler orsakar inte cancer”, rapporterade mobil.se samma år och hänvisar till en studie i Sydney.

”Forskare ser en koppling mellan mobiler och cancer”, skrev Ny teknik samtidigt och refererade till forskning på råttor i USA.

”Kan inte uteslutas”

Under rubriken ”Myter om cancer” i Karolinska universitetssjukhusets magasin slår man fast att det inte skett någon ökning av hjärntumörer sedan vi började använda mobiltelefoner.

Men skriver också:

– Samtidigt kan man inte utesluta risken på lång sikt, då mobiltelefoner blev en del av vår vardag för inte allt för länge sedan.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen