Daniel Ek, grundare av Spotify. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Daniel Ek, grundare av Spotify. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Detta är Spotify – världens mest använda streamingtjänst för musik

Publicerad

Spotify är världens största tjänst för att lyssna på musik online.

Det svenskägda företaget har 140 miljoner användare över hela världen. Snart går det att köpa aktier i företaget.

Spotify startades i april 2006 av Daniel Ek och Martin Lorentzon tillsammans med ett antal av världens största skivbolag.

Tanken var att ge ett lagligt alternativ till den stora mängd piratkopierad musik som fanns att ladda hem från nätet, främst genom Pirate Bay. Musikälskarna hade länge irriterat sig på skivbolagens stelbenthet och priserna på cd som de tyckte var höga.

Redan 2010 pratades det om att Spotify skulle börsintroduceras. Först nu verkar det som att det blir verklighet. Enligt Veckans Affärer har Spotify i hemlighet registrerat dokument hos den amerikanska Finansinspektionen, SEC, inför en kommande börsnotering på New York Stock Exchange (NYSE). Uppgifterna har inte bekräftats av Spotify.

När släpptes Spotify?

7 oktober 2008 lanserades Spotify för ett litet antal inbjudna användare. Under de första åren jagade nätanvändarna inbjudningar för att kunna vara med. 

Två år senare, i augusti 2010, blev Spotify öppet för alla. Antingen gratis med reklam och restriktioner, antingen som medlem utan reklamavbrott.

I juli 2017 hade Spotify 140 miljoner användare i 61 länder, 60 miljoner av dem betalande prenumeranter.

Spotify i siffror

Spotify är ett privatägt aktiebolag som ägs av grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek, plus ett antal externa ägare. Musikindustrin, genom bland andra världens fyra stora skivbolag Universal Music Group, EMI Music, Warner Music Group och Sony BMG äger cirka 18 procent.

Spotify är värderat till cirka 100 miljarder kronor, enligt DI.

Vad är kritiken mot Spotify?

Många användare och artister har uppskattat att kunna lyssna på musik helt lagligt, utan att bli ruinerad av skivköp. 

En del artister har kritiserat tjänsten för att de fått väldigt lite pengar tillbaka för folks lyssnande. 2009 hotade svenska artister som Magnus Uggla att dra sig ur Spotify, precis som Bob Dylan gjort tidigare, rapporterade Expressen här.

Både Magnus Uggla och Bob Dylan kan höras på Spotify i dag.Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

 

LÄS MER: Spotify ansöker om börsnotering 

 

2014 drog Taylor Swift tillbaka sin musik från Spotify på grund av det hon ansåg var låga ersättningsnivåer. I stället lade hon över sin musik hos konkurrenten Tidal, som hon också blev delägare i. 

Hur lyssnar jag på Spotify?

Det finns tre prenumerationsmodeller för Spotify. Gratisversionen innehåller reklam efter ungefär var sjätte låt. Du har begränsad möjlighet att lyssna i mobilen och kan inte ladda ner för att lyssna off-line.

I Premium för cirka 99 kronor i månaden, slipper du reklam, kan lyssna i mobilen, ladda ner och lyssna med högre kvalitet. Begränsningen är att du kan bara lyssna i en apparat, dator eller telefon, åt gången. Med "Family"-medlemskap för 149 kronor i månaden kan du och din familj lyssna från sex källor samtidigt.

 

LÄS MER: Okända funktionen på Spotify – ger superkvalitetsljud 

 

Är du student kan du få 50 procent rabatt på en Premium-prenumeration.

Du kan lyssna på Spotify via en webbläsare eller app, som finns till pc, mac, Iphone och Android-telefoner, samt spelkonsoler och smarta tv-mottagare.

Hur många låtar finns på Spotify?

Det finns 20 miljoner låtar på Spotify, det skulle ta runt 150 år att lyssna på allt. Det tillkommer cirka 20 000 nya låtar varje dag. Var femte låt är ospelad, ett litet antal har streamats över en miljard gånger. Här listan på de låtar som spelats mest genom tiderna.

 

LÄS MER: Miljontals låtar på Spotify är ospelade 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen