Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Detta är bitcoin cash – konkurrenten till bitcoin

Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

Bitcoin stod vid ett vägskäl under 2017. 

Problemet handlade om överföringshastigheter och avgifter.

Resultatet var att bitcoin cash skapades den 1 augusti 2017 ur gamla bitcoin. 

Bitcoin är den ledande kryptovalutan i världen. Valutan som vid starten 2009 kostade under en krona styck kostar i dag runt 120 000 kronor, ett tapp från all time high i december 2017 på 164 000 kronor. 


LÄS MER: Bitcoin-proffset Emil varnar för kryptovalutan 


Detta var problemet med Bitcoin

Problemet med Bitcoin var att blockstorleken på 1 Megabyte gjorde att Bitcoin i världen bara kan hantera sju transaktioner i sekunden. Detta ska jämföras med Visa, som hanterar 56 000 transaktioner per sekund under sina toppar. En annan kritik mot bitcoin var att användarna tyckte det var alldeles för dyrt att föra över pengar. 

För Bitcoinanvändarna betyder detta att det kan ta tid att föra över pengar från en person till en annan. Några har klagat på väntetider på timmar och till och med dagar på att skicka bitcoin. Striden bland bitcoinanvändarna var om de skulle öka blockstorleken till 8 Megabyte, något Bitcoin Core vägrade.

Lösningen skulle vara bitcoin cash, med snabbare överföringar och lägre kostnader för transfereringen.


LÄS MER: 11 frågor och svar om valutan bitcoin


När skapades bitcoin cash?

Detta med långsamma transaktioner var förstås ett avgörande problem för att bitcoin skulle växa. Olika fraktioner av bitcoin-världen förespråkade olika lösningar. Problemen gick så långt att det skedde en brytning 1 augusti 2017, då det gjordes en "hard fork", en delning mellan bitcoin och bitcoin cash. 

Detta skedde, rent tekniskt i block 478,558. Bitcoin, förkortat BTC, fortsatte då med en blockstorlek på 1 megabyte, medan bitcoin cash, BCC, använde 8 Megabyte stora block. En annan förändring var att  bitcoin började använda SegWit, ett slags system att kunna öka blockstorleken till 2 Megabyte.

Hur skiljer sig bitcoin cash då från bitcoin?

Bitcoin cash och bitcoin drivs av samma idéer med en decentraliserad valuta som inte styrs av någon bank eller något land. Tanken är också att man ska kunna skicka pengar mellan personer utan mellanhand eller påverkan från någon myndighet. 

Valutorna ska vara säkra från att hackas och överföringarna ska vara öppna. De ska synas, men man ska inte veta vem som skickat bitcoin eller bitcoin cash till vem.

Att öka blockstorleken till 8 Megabyte gör det möjligt för bitcoin cash att göra många fler överföringar, kostnaden att skicka BCC minskar därmed också, eftersom de som upplåter sina datorer till överföringar får sämre betalt för sina insatser. Det är detta som kallas mining i bitcoin-världen.

Var kan jag använda bitcoin cash?

Om du tycker att det är svårt att använda bitcoin, så är detta ännu svårare. Långt ifrån alla handlare som accepterar bitcoin som betalmedel accepterar BCC. 

Hur skaffar jag bitcoin cash?

Enligt finder.com kanske du redan har bitcoin cash. Många som ägde bitcoin vid splitten den 1 augusti kan göra anspråk på att även ha BCC. Förutsatt att dina bitcoin inte var ute på en exchange eller att de förvaltades av tredje part.

Många som handlar med bitcoin är avskräckta för BCC, men de ska finnas hos Kraken, Bitfinex och Bittrex.

Rättelse: I en tidigare version användes fel förkortning för bitcoin cash.

Annons: