Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Daniel Eks blåsning mot vännen Martin Lorentzon

Efter den långa tvisten fick Daniel Ek sin vilja igenom.
Martin Lorentzon grundade musiktjänsten Spotify ihop med Daniel Ek.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Vid ett av deras tidiga möten lyckades Daniel Ek lura Martin Lorentzon, genom att hyra in professionella Counter Strike-spelare.
Foto: VINCE BUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

En av svenskt näringslivs största framgångssagor under 2000-talet hade kunnat sluta i en riggad Counter strike-match. 

Spotifygrundaren Martin Lorentzon berättar i sitt sommarprat hur medgrundaren Daniel Ek hade hyrt in proffs från Ninjas in pyjamas – som förnedrade honom. 

– Det här sved riktigt ordentligt, säger Lorentzon i programmet. 

Spotify-grundarna Martin Lorentzon, 51, och Daniel Ek, 37, möttes för första gången 2005. Daniel Ek sålde sitt annonsteknikbolag till Lorentzons företag Tradedoubler. Daniel Ek försökte övertala Lorentzon att satsa pengar i hans nya sökmotoridé. 

Martin Lorentzon nobbade förslaget, men berättar i sitt sommarprat hur han fastnade för Daniel Ek. De visade sig ha fler gemensamma intressen. 

– Det här är en intressant och spännande person tänkte jag. Han brann för spel, musik och film och hade en djup teknisk förståelse, säger Martin Lorentzon i Sommar i P1. 

Daniel Ek, som då jobbade för digitalbyrån Jajja, utmanade Tradedoubler på en match i datorspelet Counter Strike. Fem personer mönstrades från respektive arbetsplats och gjorde upp i spelet – som går ut på att skjuta ihjäl varandra. Martin Lorentzons Tradedoubler fick storstryk. 

– Vi var helt chanslösa. Vi blev mosade i varje match. Framför allt jag, ”Hannibal”, (Lorentzons karaktär i spelet reds. anm.) blev mosad total. Jag har nog aldrig förlorat så mycket någon gång. Jag gillar att vinna, även i datorspel. Så det här sved riktigt ordentligt, berättar Lorentzon i programmet. 

”Sved riktigt ordentligt”

Efter krossen dröjde det till mars 2006 innan Daniel Ek och Martin Lorentzon hittade tillbaka till varandra. Då i affärer: Duon började arbeta med embryot till det Spotify vi känner i dag. 

Grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek under lanseringen 2008.
Foto: DN

Sedan lanseringen har deras strömningstjänst för musik vuxit till dagens 299 miljoner aktiva användare, varav 138 miljoner är betalande premium-kunder. Bolaget är noterat vid New York-börsen och omsatte i fjol närmare 7 miljarder euro. 

”Hyrt in proffspelare”

Under framgångsresan kom det fram vad som låg bakom krossen i grundarnas första Counter strike-möte. 

– Flera år senare fick jag reda vad som egentligen hade hänt under matchen. Daniel hade hyrt in två proffsspelare i Counterstrike. Från världens bästa lag: Nip, Ninjas in pyjamas. Deras mål var att vinna matchen. Men också att mosa min karaktär Hannibal. Det lyckades de med, säger Martin Lorentzon i Sommar i P1. 

Emil ”Heaton” Christensen från Nip.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Counter strike-stjärnan Emil ”Heaton” Christensen, mångårig medlem i Nip, berättar att laget hade för vana att medverka i skojmatcher under tidigare 00-talet. 

– Jag har en svag minnesbild av det här, men jag minns inte om det var jag eller någon annan i laget. Men det klart att det var vi. Vi gjorde en del roliga saker, hjälpte folk och busade när vi var så pass överlägsna, säger han.    

Sommar i P1 släpps som podd klockan 07.00 och sänds i P1 klockan 13.00.


Martin Lorentzon, 51

Bor: Stockholm. 

Utbildning: Chalmers tekniska högskola, Handelshögskolan i Göteborg samt retorik och argumentation vid Stockholms ­universitet.

Karriär: Startade närmarknadsföringsplattformen Tradedoubler  1999 ihop med Felix Hagnö. 2006 grundade han och Daniel Ek Spotify, som lanserades 2008 och tio år senare börsnoterades.  

Utmärkelser: Årets svensk i världen 2014, utnämnd till hedersdoktor vid Chalmers tekniska högskola, Ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, medlem i Prins Daniels Fellowship och 2020 Konungens guldmedalj i tolfte storleken för ­förtjänstfulla insatser inom musikindustrin.

Annons: