Cristina Stenbeck. Foto: JOHAN ENGMAN / TT / TT NYHETSBYRÅNCristina Stenbeck. Foto: JOHAN ENGMAN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Cristina Stenbeck. Foto: JOHAN ENGMAN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Cristina Stenbeck i samband med att Tele2 sålde Tele2 Ryssland till VTB Group för 2,4 miljarder dollar 2013. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGCristina Stenbeck i samband med att Tele2 sålde Tele2 Ryssland till VTB Group för 2,4 miljarder dollar 2013. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Cristina Stenbeck i samband med att Tele2 sålde Tele2 Ryssland till VTB Group för 2,4 miljarder dollar 2013. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Jan Stenbeck, grundare av Tele2, dog 19 augusti 2002. Foto: MAGNUS GOTANDER / BILDUPPDRAGETJan Stenbeck, grundare av Tele2, dog 19 augusti 2002. Foto: MAGNUS GOTANDER / BILDUPPDRAGET
Jan Stenbeck, grundare av Tele2, dog 19 augusti 2002. Foto: MAGNUS GOTANDER / BILDUPPDRAGET

”Jag tror att Cristinas pappa är riktigt nöjd”

Publicerad
Uppdaterad

Cristina Stenbeck, 40, har säkert allt anledning att vara på toppenhumör nu när Tele2 sväljer Comhem.

Det var pappa Jan som startade bolaget och bidrog till att Telias monopol krossades.

– Jag tror att pappa Jan i sin himmel är riktigt, riktigt nöjd över dagens besked, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Cristina Stenbecks närvaro syns inte direkt i Tele2 utan via sin dominerande ägarställning i Kinnevik, som är största enskilda  ägare i Tele2. Hon tar dock tidigare suttit i telebolagets styrelsen.

Kinnevik äger 30 procent av Telel2.

Telekombolaget har i dag 17 miljoner kunder i nio länder i Europa.

– Det har varit mycket fokus på Cristinas satsningar på e-handel, men lite i smyg så bygger hon nu upp en riktigt tuff konkurrent till Telia, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

 

LÄS OCKSÅ: Kändisarna på Cristina Stenbecks 40-år fest

 

Tele2 skriver själva så här om bolagets historia när det gäller Jan Stenbeck och dottern Cristina.

"Vår grundare Jan Stenbecks arv av att utmana rådande marknadsvillkor och förhållningssätt till kundernas önskemål och behov lever starkt i oss och vår ständiga vilja att tänka nytt, bättre och smartare genomsyrar allt vi företar oss. Det här arvet har Cristina Stenbeck tagit vidare – och det gör att vi trots över tjugo år i telekombranschen fortsätter att utmana hur saker och ting kan och ska göras".

Cristina Stenbeck.Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

 

Pappa Jan Stenbeck krossade Telias monopol

Det var mediemogulen Jan Stenbeck som utmanade det statliga telemonopolet Televerket  och skapade Tele2 vilket telekombolaget själva  pekar på i den egna historiebeskrivningen.

" Vi är stolta över att vårt företag är byggt på mod och ork att utmana allt som andra tar för givet. Vi drivs helt enkelt av en absolut tro på att saker alltid går att göra bättre. Det gjorde att vi utmanade statliga televerket när monopol rådde, då Tele2 grundades som ett privat alternativ…".

Många olyckskorpar

Cristina Stenbeck tvingades som 25-årig ta över hela Kinnevikskoncernen när pappa Jan dog den 19 augusti 2002 på ett sjukhus i Paris, 59 år gammal.

 

LÄS OCKSÅ: Tele 2 slukar Comhem

 

Många olyckskorpar tvivlade på att det skulle gå vägen. Men i dag 40 år gammal har hon bevisat motsatsen.

– Hon var ju 25 år när hon tog över. Många sa "jahaja 25 år och tjej hur ska det gå?" Men alla de fick ju fel, har Lars-Johan Jarnheimer, som i många år arbetar nära familjen Stenbeck, tidigare sagt till Svenska Dagbladet,

Hon lämnade ifrån sig ordförandeklubban i Kinnevik våren 2016 och sitter nu som "vanlig" styrelseledamot, men innehar nyckelpositionen som ordförande i  Kinneviks valberedning.

Cristina Stenbeck i samband med att H&M:s Stefan Perssons 70-års firande.Foto: OLLE SPORRONG

I november 2016 kom hon med ett överraskande besked i "Skavlan" i SVT. Hon hade vid 39 års ålder blivit mamma igen för fjärde gången. Efter tre döttrar fick hon en son.

– Han är fem veckor gammal, du gjorde ett bra jobb när du höll honom, sa  hon till programledaren Fredrik Skavlan.

"Tanken var att prioritera familjen"

Cristina Stenbeck avslöjade i tv-programmet att det inte varit meningen att hålla det hemligt.

– Nej, nej. Det finns en naturlig utveckling när man väntar barn, det blir ganska uppenbart. Människor är artiga när det gäller det. Tanken var att prioritera familjen. Jag har fyra barn som alla är under tio år gamla. Alla som har barn vet att de har olika behov och olika sätt att ta upp din tid. Det var också en del av det.

 

LÄS OCKSÅ: Cristina Stenbeck om sorgen efter sin lillebror Max

 

Cristina Stenbeck, med maken  Alex Fitzgibbons, bor sedan drygt två år tillbaka i Stockholm. Inför flytten till Sverige sa hon till Dagens industri:

– För mig är det ett äventyr att komma tillbaka då jag är född och uppvuxen i USA. Jag har inte bott i Sverige sedan jag var student i Lund och jag vet från så många håll att det är ett bra ställe att uppfostra barn till att vara allmänbildade och i vårt fall ha en närmare anknytning till sina rötter och känsla av familjens historia.

 

 

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen