Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag tror att Cristinas pappa är riktigt nöjd”

Cristina Stenbeck.Foto: JOHAN ENGMAN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Cristina Stenbeck i samband med att Tele2 sålde Tele2 Ryssland till VTB Group för 2,4 miljarder dollar 2013.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Jan Stenbeck, grundare av Tele2, dog 19 augusti 2002.Foto: MAGNUS GOTANDER / BILDUPPDRAGET

Cristina Stenbeck, 40, har säkert allt anledning att vara på toppenhumör nu när Tele2 sväljer Comhem.

Det var pappa Jan som startade bolaget och bidrog till att Telias monopol krossades.

– Jag tror att pappa Jan i sin himmel är riktigt, riktigt nöjd över dagens besked, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Cristina Stenbecks närvaro syns inte direkt i Tele2 utan via sin dominerande ägarställning i Kinnevik, som är största enskilda  ägare i Tele2. Hon tar dock tidigare suttit i telebolagets styrelsen.

Kinnevik äger 30 procent av Telel2.

Telekombolaget har i dag 17 miljoner kunder i nio länder i Europa.

– Det har varit mycket fokus på Cristinas satsningar på e-handel, men lite i smyg så bygger hon nu upp en riktigt tuff konkurrent till Telia, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

 

LÄS OCKSÅ: Kändisarna på Cristina Stenbecks 40-år fest

 

Tele2 skriver själva så här om bolagets historia när det gäller Jan Stenbeck och dottern Cristina.

"Vår grundare Jan Stenbecks arv av att utmana rådande marknadsvillkor och förhållningssätt till kundernas önskemål och behov lever starkt i oss och vår ständiga vilja att tänka nytt, bättre och smartare genomsyrar allt vi företar oss. Det här arvet har Cristina Stenbeck tagit vidare – och det gör att vi trots över tjugo år i telekombranschen fortsätter att utmana hur saker och ting kan och ska göras".

Cristina Stenbeck.Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

 

Pappa Jan Stenbeck krossade Telias monopol

Det var mediemogulen Jan Stenbeck som utmanade det statliga telemonopolet Televerket  och skapade Tele2 vilket telekombolaget själva  pekar på i den egna historiebeskrivningen.

" Vi är stolta över att vårt företag är byggt på mod och ork att utmana allt som andra tar för givet. Vi drivs helt enkelt av en absolut tro på att saker alltid går att göra bättre. Det gjorde att vi utmanade statliga televerket när monopol rådde, då Tele2 grundades som ett privat alternativ…".

Många olyckskorpar

Cristina Stenbeck tvingades som 25-årig ta över hela Kinnevikskoncernen när pappa Jan dog den 19 augusti 2002 på ett sjukhus i Paris, 59 år gammal.

 

LÄS OCKSÅ: Tele 2 slukar Comhem

 

Många olyckskorpar tvivlade på att det skulle gå vägen. Men i dag 40 år gammal har hon bevisat motsatsen.

– Hon var ju 25 år när hon tog över. Många sa "jahaja 25 år och tjej hur ska det gå?" Men alla de fick ju fel, har Lars-Johan Jarnheimer, som i många år arbetar nära familjen Stenbeck, tidigare sagt till Svenska Dagbladet,

Hon lämnade ifrån sig ordförandeklubban i Kinnevik våren 2016 och sitter nu som "vanlig" styrelseledamot, men innehar nyckelpositionen som ordförande i  Kinneviks valberedning.

Cristina Stenbeck i samband med att H&M:s Stefan Perssons 70-års firande.Foto: OLLE SPORRONG

I november 2016 kom hon med ett överraskande besked i "Skavlan" i SVT. Hon hade vid 39 års ålder blivit mamma igen för fjärde gången. Efter tre döttrar fick hon en son.

– Han är fem veckor gammal, du gjorde ett bra jobb när du höll honom, sa  hon till programledaren Fredrik Skavlan.

"Tanken var att prioritera familjen"

Cristina Stenbeck avslöjade i tv-programmet att det inte varit meningen att hålla det hemligt.

– Nej, nej. Det finns en naturlig utveckling när man väntar barn, det blir ganska uppenbart. Människor är artiga när det gäller det. Tanken var att prioritera familjen. Jag har fyra barn som alla är under tio år gamla. Alla som har barn vet att de har olika behov och olika sätt att ta upp din tid. Det var också en del av det.

 

LÄS OCKSÅ: Cristina Stenbeck om sorgen efter sin lillebror Max

 

Cristina Stenbeck, med maken  Alex Fitzgibbons, bor sedan drygt två år tillbaka i Stockholm. Inför flytten till Sverige sa hon till Dagens industri:

– För mig är det ett äventyr att komma tillbaka då jag är född och uppvuxen i USA. Jag har inte bott i Sverige sedan jag var student i Lund och jag vet från så många håll att det är ett bra ställe att uppfostra barn till att vara allmänbildade och i vårt fall ha en närmare anknytning till sina rötter och känsla av familjens historia.

 

 

 

 

 

Annons: