FRAMTIDEN ÄR HÄR: Så här kan det komma att se ut när du visar tågbiljetten. Ett chip skjuts in i handen och tågvärden läser av det. Tekniken finns redan och SJ testar nu systemet på bred front. Foto: SJ AB
FRAMTIDEN ÄR HÄR: Så här kan det komma att se ut när du visar tågbiljetten. Ett chip skjuts in i handen och tågvärden läser av det. Tekniken finns redan och SJ testar nu systemet på bred front. Foto: SJ AB

Chip i handen kan ersätta vanliga SJ-biljetter

Publicerad

SJ satsar på inopererade biljetter.

Ett chip i handen visar dina resehandlingar.

– Mellan 1 500 och 2 000 svenskar har det här chippet nu, och flera är våra stamkunder. Jag har själv ett, säger Stephan Ray, presskommunikatör på SJ.

Chippet är inte större än ett riskorn och skjuts in med en speciell kanyl.

Vanligast placering är under huden mellan tummen och pekfingret, alternativt på sidan av handflatan nedanför lillfingret (tänk: ”karateslag”).

– Det varken känns eller syns när det sitter på plats. Man märker inte av det, säger Stephan Ray.

Chippet testas just nu av några av SJ:s stamkunder. Mellan 1500 och 2 000 svenskar har chip i handen, det är i den här gruppen biljettfunktionen hos SJ lagts till.

– Det var resenärer som redan hade chip i handen som frågade om det gick att lägga in biljetten i det också. Och eftersom vi har tekniken så gjorde vi det, säger Stephan Ray.

 

LÄS MER: Fler kunder reser med SJ – och fler säger sig vara nöjda 

 

Informationen som kopplas till chippet är är siffrorna från resenärens SJ Prio-nummer. Ingen känslig eller privat information används. Tekniken har tagits fram av SJ Labs, tågbolagets egen digitala utvecklingsverkstad.

– Våra tågvärdar använder sedan sina Samsungtelefoner för att läsa av chippet, säger Stephan Ray.

Känns som att få en spruta

Telefonerna bär en appfunktion som kan läsa av chip och i dagarna rullar SJ ut en uppdatering som gör att alla tågvärdar kan kontrollera inopererade biljetter.

Chippet är inget för passagerare med skräck för sprutor. För det är ungefär så det känns att få det inmonterat, som en spruta.

– Eller som ett tjuvnyp, säger Stephan Ray.

Men när det väl är på plats sitter det för livet.

”En form av piercing”

Tills vidare, under försöksperioden, kommer man att behöva vanlig biljett som back up till chippet. Och kravet på legitimation kvarstår.

 

LÄS MER: SJ:s lovar bättre internet till alla resenärer 

 

En av de stora fördelarna med den kroppsnära biljetten är att den aldrig går att tappa bort och att den fungerar även om resenärens mobiltelefon laddat ur.

– Det är en form av piercing som inte är värre än att ha en ring i örat, säger SJ-chefen Crister Fritzson till Sydsvenskan som var först med att rapportera om chipet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen