Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barn lockas donera pengar – 11-åring skänkte 27 000

Spelindustrin har blivit gigantisk. Här titta fans på när två lag tävlar mot varandra inför publik på Barclays center i Brooklyn, New York. Foto: MARY ALTAFFER / AP TT NYHETSBYRÅN
”De är utformade på ett sätt som talar till barn”, säger Anders Håkansson, professor i spelberoende, till SVT om donationsknapparna. Foto: SVT
Barn kan titta på när deras idoler spelar datorspel – och betala för det i form av donationer. Foto: SVT

En pojke gav bort 27 000 kronor från föräldrarnas kreditkort när han var bara elva år.

Mottagarna:

Hans idoler – som livesänder när de spelar datorspel.

Spelbranschen är en miljardindustri men de som betalar är i flera fall barn, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.

Att titta på när andra spelar datorspel är en populär aktivitet bland många barn. Stora svenska så kallade streamare – datorspelare som livesänder när de spelar – kan dra in sexsiffriga belopp varje månad.

Pengarna kommer från sponsorer och annonsörer, men även från prenumerationer och donationer. I många fall från barn.

Barn lockas skänka pengar till spelare

SVT:s Uppdrag granskning visar i en granskning om tio delar hur barn lockas att skänka pengar och med bara några enkla klick kan förlora tusentals kronor. Trots att barn under 13 år inte ens ska kunna ha något konto i streamingvärlden.

Och de som tjänar pengar på barnen är streamarna – och multinationella företag.

De stora streamingplattformarna är Twitch och Youtube, som ägs av Amazon respektive Google. Där kan man klicka på en donationsknapp och kommer då vidare till en ny sajt där man kan skicka meddelanden, innan man i nästa steg betalar med hjälp av betalkort, Paypal eller Swish.

Barnen som skänker pengar är många gånger på jakt efter bekräftelse, och kan få se sitt användarnamn i idolernas livesändning.

Men egentligen måste man vara 13 år för att starta konto på Youtube. Samma sak med Twitch. Även Streamlabs – den sajt man ofta hamnar på efter att ha klickat på donationslänken på Twitch eller Youtube – har 13-årsgräns. Eller 18 utan föräldrars tillstånd.

Startade konto som nioåring

En pojke Uppdrag granskning har pratat med var bara nio år när han startade konto på Youtube. Elva när han skaffade konto på Streamlabs. Sen kunde han med hjälp av Paypal skänka bort 27 000 kronor i donationer och prenumerationer från föräldrarnas kreditkort.

Anders Håkansson, överläkare på Beroendecentrum och professor i spelberoende vid Lunds universitet, säger till Uppdrag granskning att donationsknapparna är ”väldigt barnvänliga i sitt utseende” och att det är lätt att förstå vad man ska göra.

– Steget från impuls till beslut blir kort. Det är lätt att förstå att signalspråket här gör det enkelt att göra av med mycket pengar, säger Anders Håkansson till SVT.

Även journalisterna på Uppdrag granskning lyckas fejka ett konto för ett barn, och sen genomföra betalningar via Paypal.

Varken Twitch, Streamlabs eller Google vill svara på frågor enligt Uppdrag granskning. De säger bara att de har sina användarvillkor och om de får veta att en användare är för ung stängs kontot ner.

Annons: