Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bankbedragarnas nya målgrupp: 90-talister

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Lotta Mauritszon. Foto: LARS HEDELIN / POLISMYNDIGHETEN

Telefonbedrägerierna mot äldre har minskat.

Men nu satsar bedragarna på en ny målgrupp.

– Vi märker att bedragarna vänder sig till allt yngre personer, de kan vara födda på 90-talet, säger Lotta Mauritszon vid polisens nationella bedrägericenter

Varningar från polis, banker och i medierna tycks ha gett avsedd effekt. Allt färre äldre blir lurade i telefonbedrägerier, så kallad vishing. Der skriver polisen i ett pressmeddelande.

2015 anmäldes 186 000 bedrägeribrott och förra året var det uppe i 259 000 stycken.

Brotten mot äldre har minskat

Polisen har de senaste månaderna arbetat intensivt med att få ner antalet telefonbedrägerier, och tycks ha uppnått önskat resultat. De fullbordade brotten har sedan dess halverats, uppger polisen.

Det kan vara en orsak till att bedragarna tar till nya metoder och söker sig mot nya målgrupper för att blåsa folk på pengar.

Till och med personer födda på 90-talet drabbas nu av så kallad vishing, som går ut på att uppringaren försöker lura offret att ge ut sina bankkoder eller logga in på sitt bank-ID.

– Vi märker att bedragarna vänder sig till allt yngre personer, de kan vara födda på 90-talet. En förklaring till det kan vara att den äldre målgruppen nu stärkt sin förmåga att motstå dessa brott, säger Lotta Mauritszon vid polisens nationella bedrägericenter i en presskommentar.

Tillvägagångssätten kan skilja sig. En metod kan vara att bedragaren utger sig för att vara mäklare när man ringer upp. Eller något annat yrke.

– De kontaktar säljare av fastigheter och uppger att de är deras nya mäklare. De har också den senaste tiden utgett sig för att vara poliser och leverantörer av betaltjänster.

”Tydligt att man söker nya sätt”

Polisen uppmanar alla att vara vaksamma och absolut inte logga in på sitt bank-ID på någon utomståendes begäran. Risken är stor att bedragarna går in och tömmer kontot.

Lotta Mauritzon:

– Det är tydligt att bedragarna nu söker efter nya tillvägagångssätt för att kunna lura till sig pengar

– Polisen har också en konstruktiv dialog med banker, teleoperatörer och andra myndigheter för att motverka den här typen av brott, 

Annons: