Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Australien vill tvinga Google och Facebook att betala för nyheter

Google är kritiskt till den kommande lagstiftningen.
Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN
Australien ska kräva nätjättarna Google och Facebook på en avgift.
Foto: HELENA LANDSTEDT/TT / TT NYHETSBYRÅN

Australien blir första landet att kräva att nätjättarna Google och Facebook betalar medieföretag för nyhetsinnehåll. 

Den nya lagen ska vara på plats senare i år, meddelar landets finansminister, enligt Reuters. 

Australien är på väg att driva igenom en lag som ska tvinga nätjättarna Google och Facebook att betala en avgift till medieföretagen för användningen av deras journalistik. 

– Det är en fråga om rättvisa för australiensiska nyhetsmedieföretag. Det handlar om att se till så att vi får ökad konkurrens, ökat konsumentskydd och ett hållbart medielandskap, säger Josh Frydenberg, finansminister, på en pressträff. 

Google är kritiskt till lagstiftningen och menar att företaget gynnar mediebolagen genom att skicka vidare trafik. 

– Det skickar ett oroväckande budskap till företag och investerare om att den australiensiska regeringen kommer lägga sig i, i stället för att låta marknaden arbeta, säger Mel Silva, chef på Google i Australien och Nya Zeeland. 

Lagstiftningen blir den första i sitt slag, rapporterar Reuters. En lag med ett likartat syfte, men där nätjättar i stället ska betala ”länkskatt”, finns på plats i Frankrike. Google har vägrat att betala skatten och förändrat utformningen på nyhetslänkar i stället – respektive tecknat avtal med mediebolag. 


Annons: