Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Astrit säljer Iphone – för hela 40 000 kronor

– Jag har alltid gillat Iphones, säger Astrit Morina.
Foto: Privat
Den gamla Iphonen är nu till salu för 40 000 kronor.
Foto: Privat
Bukowskis värderare David Brolin är inte främmande för att de kan börja auktionera ut Iphones.
Foto: Bukowskis
Astrit Morina samlar på alla Iphone-modeller.
Foto: Privat

Råkar du ha sparat på en gammal Iphone?

Då kan du göra som Astrit Morina – och sälja den för 40 000 kronor.

– Jag har alltid gillat Iphones och följt varje modell, säger samlaren som tidigare pratat med GP.

I dag är en smart phone näst intill var mans egendom. Men när den första Iphonen lanserades av Apple år 2007 var den något helt nytt.

Det var något som Astrit Morina, 29, från Partille snappade upp. Han bestämde sig snabbt för att samla på de olika modellerna och nu säljer han en av sina riktiga rariteter. En ”Iphone 1” i obruten förpackning – för 40 000 kronor, vilket Göteborgs Posten var först med att skriva om.

– Den har fått ett hyfsat bra värde. Men får jag inte det så ska jag väl spara den ett tag till och se framöver om den gått upp ännu mer, säger Astrit Morina.

Redan år 2014 såldes en Iphone för 15 000 dollar, skriver Cult of Mac. Det motsvarar drygt 132 000 kronor, men Astrit Morina valde att lägga sig under det.

– Jag visste inte om den svenska marknaden var redo att betala så mycket som man gör internationellt. Utan det är lite lägre än de andra som säljs på Ebay, säger han.

Köpte sin första Iphone år 2007

Han köpte sitt första exemplar av den första modellen redan år 2007. Den använde han, men två år senare köpte han en till av samma modell. Då såg han till att inte bryta förpackningen på den.

– Från att jag köpte den första så trodde jag faktiskt att den skulle bli riktigt bra, för jag tyckte den utkonkurrerade alla andra telefoner på den tiden, säger Astrit Morina.

I dag har han alla modeller av Iphone som kommit ut, förutom den senaste som är på väg med posten. Han har på så sätt kunnat följa den tekniska utvecklingen.

– Från att Steve Jobs dog, som skötte mycket av utvecklingen, så har det minskat lite i takt. Det är inte jättemycket nytt som kommer. Så jag har inte varit helt nöjd med de senaste två modellerna, säger han.

Kan tänka sig att sälja på auktionshus

Det var på måndagskvällen som han lade ut sin annons på Blocket. På tisdagseftermiddagen hade redan 2 000 personer varit in och tittat på annonsen, även om ingen ännu hört av sig.

Om ingen vill köpa mobilen för det pris han kräver så funderar han på att sälja den någon annan stans. Eventuellt hos ett auktionshus.

– Jag började fundera på det, för jag såg att den även har delats på lite Facebook och så. Det har blivit väldigt uppmärksammat, säger Astrit Morina.

På auktionshuset Bukowskis har man sålt några av de allra tidigaste Vertu-telefonerna. Men ännu har ingen Iphone hamnat under deras klubba.

– Vi har inte riktigt börjat få sådana förfrågningar om så pass modern teknik. Det är mer av 80-talsdatorerna. Inte så mycket mobiltelefoner än, men det är väl bara en tidsfråga, säger en av Bukowskis värderare, David Brolin.

Skulle man kunna sälja en mobil hos er på Bukowskis redan nu?

– Det är en bra fråga faktiskt, jag vet inte. Det får vi ta ställning till om vi får in en sådan. Men varför inte?

Iphone är som en aktie

Astrit Morina har också ett tips till alla som kanske sitter med en gammal Iphone.

– Det bästa är om man sparar dem ett tag till. För då kommer ju värdet att stiga ytterligare. Det är nästan som en säker aktie, som bara går upp i värde. Den kommer ju inte att gå ner i värde, för det finns ju bara färre och färre av den, säger han.