Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Apples ”chockpris” efter jättefiaskot i Kungsan

Så här såg den planerade Apple-butiken ut på ritbordet.Foto: Apple/Foster&Partners
Foto: Apple/Foster&Partners

Apples planerade ”drömbutik” vid Kungsträdgården i  Stockholm gick upp i rök efter det lokala regeringsskiftet i Stockholm stad.

Nu kräver bolaget 179 miljoner kronor – 50 miljoner mer än vad man betalade – för att sälja tomträtten till staden, uppger tidningen Fastighetsvärlden.

Det var den nya blågröna politiska majoriteten i Stockholms stadshus som satte stopp för teknikjätten Apples planer att bygga sin nya flaggbutik invid Kungsträdgården, intill Hamngatan, snett mott emot varuhuset NK.

Enligt tidningen Fastighetsvärlden utlöste beslutet raseri från Apples företrädare.

– Ja, det stämmer. Det var absolut inga snälla ord, det var elaka sådana som jag inte vill återge, säger Björn Ljung (L), ledamot i stadsbyggnadsnämnden, till Fastighetsvärlden. 

Redan tidigare innan det nya majoritetsstyret stoppade bygget sågade stadsdelsförvaltningen arkitektfirman Norman Fosters förslag på en ny Apple butik. Bland annat hade man noterat att en del parkmark i Kungsträdgården skulle förvandlas till tomtmark om bygget blev av enligt planerna.

Tomträtten - där den planerade Apple-byggnaden skulle stå - såldes sommaren 2015 av Stockholms Handelskammare och dåvarande finansborgarrådet Karin Wanngård (S) och stadsbyggnadsrådet Roger Mogert (S) var då mycket positiva till affären. Handelskammaren gjorde ett riktigt klipp. En gång i tiden hade staden skänkt tomträtten till Handelskammaren som vid försäljningen kunde kassera in  129 miljoner kronor.

Dåvarande stadsbyggnadsrådet Roger Mogert berättade stolt att han hade samtalat med Apple om byggplanerna.

– Vi har träffats för att prata om vad man kan göra av den här platsen. Vi är glada att Apple vill göra en flagship store i Stockholm som dessutom ska bli större än de stora i New York och London, sa Roger Mogert.

Men med det nya politiska styret i Stockholms stadshus är det helstopp.

Nu rapporterar Fastighetsvärlden att Apple kräver en riktigt saftig betalning för att sälja vidare till Stockholm stad.

Så här såg den planerade Applebutiken ut på ritbordet.

Det är Apple som fortfarande är ägare till byggnaden där restaurangkedjan TGI Fridays är hyresgäst. 

Stockholm stad har planer på att öppna en verksamhet där  med enklare mat eller kafé.

Enligt liberalernas Björn Ljung hört vill Apple ha 179 miljoner kronor, alltså 50 miljoner mer, än vad man betalade.

– Det är långt över vad de betalade. De hävdar att de lagt ner mycket kraft på projektet, säger Björn Ljung, till Fastighetsvärlden.

 

Annons: