Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Apple Watch Series 3 – guide till Apples senaste smartklocka

Apple Watch Series 3 är här.
Foto: SHUTTERSTOCK
Apple Watch Series 3 har framförallt fler hälso- och träningsfunktioner.
Foto: SHUTTERSTOCK

Apple Watch Series 3 lanserades i höstas med nyheter som barometrisk höjdmätare och en ny och snabbare processor.

Nu har även modellen med LTE-stöd, som innebär att du kan ringa och ta emot samtal, skicka textmeddelanden och streama musik utan att vara ansluten till en iPhone, kommit till Sverige.

2015 lanserades Apple den efterlängtade Apple Watch. Året efter kom Apple Watch Series 2 och i september förra året lanserades den senaste versionen – Apple Watch Series 3. 

Redan den första versionen av klockan var efterlängtad, något som märks på försäljningssiffrorna. I Höstas meddelade Apples vd, Tim Cook, att Apple Watch nu är den mest sålda klockan i välden och har därmed gått om den tidigare ettan Rolex.


LÄS MER: Fitbit Charge 3 – guide till Fitbits senaste modell 


Apple Watch är numera den mest sålda klockan i världen.
Foto: SHUTTERSTOCK

Samma utsida – ny insida i Apple Watch Series 3

Utseendemässigt är det svårt att se någon skillnad mellan Apple Watch Series 3 och dess föregångare – det är på insidan det nya finns.

"Vi är övertygade om att mobiluppkopplingen kommer att förändra sättet människor använder Apple Watch på. Det ger dem en ny frihet och de kan hålla kontakten med eller utan sin iPhone. Apple Watch Series 3 i kombination med kraften hos watchOS 4 är den optimala enheten för ett sundare liv", sa Jeff Williams, Chief Operating Officer på Apple i ett pressmeddelande i samband med företaget presenterade klockan i höstas.


LÄS MER: Fitbit Ionic, Fitbit Versa eller Apple Watch Series 3 – välj rätt smartwatch 


Apple Watch Series 3

Namn: Apple Watch Series 3

Typ: Smartklocka från Apple

Modeller: Apple Watch Series 3 (GPS + Cellular) och Apple Watch Series 3 (GPS).

Systemkrav: Iphone 5S eller senare med IOS 11 eller senare. 

Operativsystem: Watch OS 4

Batteritid: 18 timmar

Skärmstorlek: 1,3 tum

Pris: Billigaste priset på Apple Watch Series 3 42mm Aluminium with Sport Band just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPOSRAD)


LÄS MER: Guide till bäst smart-tv – det här bör du tänka på 


Nya funktioner i Apple Watch Series 3 

I test där Apple Watch Series 3 jämförts med Apple Watch Series 2 så blir de förbättringar som gjorts på insidan tydliga.

• Träning och hälsa

För den som framför allt använder sin Apple Watch som en träningspartner så kommer den senaste versionen med flera nya träningsfunktioner. Den har en barometrisk höjdmätare som möjliggör bättre mätning av dagens träningsaktiviteter. Apple Watch Series 3 har även stöd för intensiv intervallträning. Detsamma gäller simning då klockan är vattentät och ska klara vattenaktiviteter på grunt vatten och vara vattentåligt till 50 meters djup. 

En annan ny hälsofunktion är att klockan automatiskt slår larm om en persons puls överstiger över 120 slag/minut – när du inte rör på dig.

• Kraftfullare processor

Apple Watch Series 3 har fått en ny processor - en tvåkärnig och nytt trådlöst chip. Enligt Apple ska den vara 70 procent snabbare än föregångaren Apple Watch Series 2.

• Snabbare Siri

Tack vare den kraftigare processorn i Apple Watch Series 3 är Siri nu snabbare på att svara. Siri kan numera dessutom prata via den inbyggda högtalaren – inte bara skicka textmeddelanden.

• Förbättrad batteritid

Apple har förbättrat batteritiden i Apple Watch Series 3. Den är 18 timmar och använder du inte telefonen vid träningspass och navigering så stämmer det rätt bra. Räkna dock med att batteritiden blir avsevärt sämre om du tränar ett längre pass samtidigt som du har GPS:en påslagen och streamar musik.

• Apple Watch Series 3 med LTE-stöd – lämna telefonen hemma

Den största, och också mest efterfrågade, nyheten är att klockan har LTE-stöd i vissa regioner. Det innebär att du kan ringa och ta emot samtal, skicka textmeddelanden och streama musik utan att vara ansluten till en Iphone. I Sverige är det hittills dock bara mobiloperatören Tre som säljer Apple Watch-modellen med ett inbyggt så kallat e-simkort .


LÄS MER: Fitbit – stor guide till rätt modell för just dig 


Den största nyheten är att Apple Watch Series 3 har LTE-stöd och kan användas utan att vara ansluten till en i Phone.
Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Nya Iphone X – här är de tre nya modellerna 


Pris för Apple Watch Series 3

Apple Watch Series 3 går att köpa från cirka 3 400 kronor. Vill du ha någon av de exklusivare modellerna, som till exempel Apple Watch Edition, får du dock räkna med att priset landar på drygt 15 000 kronor.

På prisjämförelsesajter Prisjakt kan du se hur mycket de olika modellerna kostar:

Storlek på boetten på Apple Watch Series 3

Boetterna på Apple Watch Series 3 kommer i två olika storlekar – 38 millimeter eller 42 millimeter och materialen aluminium, rostfritt stål och keramik.

Det finns även ett stort antal armband i olika färger att välja på. Materialen är vävd nylon, fluorelastomer (en slitstark typ av gummi), läder och rostfritt stål.

Kritiken mot Apple Watch Series 3

Enligt Business Insider har den största nyheten, att Apple Watch Series 3 har LTE-stöd, fått en del kritik i de test som gjorts. Flera användare har klagat på att användande av Siri och genomföra samtal inte alltid fungerat om klockan inte varit ansluten till en iPhone. När det väl fungerade upplevde man att funktionen slukade batteritiden. Användare har även upplevt att samtal plötsligt kan brytas och att ljudkvalitén på samtalen inte är den bästa. 


LÄS MER: Smartklockor för barn - för och nackdelar