Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Apple vann i domstol – Fortnite kan kastas ut

Foto: CJ GUNTHER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Apple vann senaste ronden i striden med Epic Games.

Ett domstolsutslag gör att megasäljaren Fortnite kan uteslutas från App store redan denna vecka.

Apple ser ut att ges rätten att utesluta Epic Games ur App Store efter att spelutvecklaren begått överträdelser mot plattformens provisionsbaserade betalsystem genom direktbetalningsalternativ inuti det storsäljande Fortnite-spelets app.

Domaren gav i ett inledande anförande till prövningen av Epics stämningsansökan mot Apple den senare nämnda rätt i svaromålet att det är Epic som skapat situationen.

Epic kringgår Apples rätt till provision på upp till 30 procent via App Store genom att bryta mot användaravtal som förbjuder betaltjänster inuti appar som saluförs på plattformen, menade domaren.

– Jag väger åt att ge Apple rätt i fråga om spel, men jag väger åt att ge svängrum i fråga om Unreal Engine, sade domare Yvonne Gonzalez Rogers, enligt techsajten The Verge.

Kan kastas ut på fredag

Om inte Epic hörsammar Apples reglementen så riskerar spelutvecklaren att kastas ut från App Store den 28 augusti.

Epic Games tog dock alltså hem en delseger i frågan om utvecklarnätverket Unreal Engine, där Microsoft under måndagen red ut till undsättning och gav stöd mot Apple.

Domaren hävdar att spelutvecklarnätverket, som nyttjas av fler utvecklare än bara hos ägaren Epic Games, fortsatt måste ges tillgång till Apples mjukvarukoder för att möjliggöra säkerhetsuppdateringar och annan speldesign.

TV: Apples krig med Fortnites ägare

Annons: