Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Apples oroväckande siffror efter Iphone-krisen

Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Apple varnade redan i januari för försäljningsproblem. 

När rapporten släpptes i går kväll bekräftades motgångarna.

Iphoneförsäljningen har backat med 15 procent jämfört med för ett år sedan, uppger CNBC.

Det amerikanska techbolaget släppte sin kvartalsrapport klockan 22.30 under tisdagskvällen svensk tid. 

Siffrorna som presenterades var i stort sett i linje med förväntningarna, efter att bolaget varnade för sämre siffror i början av januari. Då uppgavs att intäkterna under årets sista tre månader kunde ha fallit med upp till 5 procent. Bolaget uppgav att man förväntade sig försäljning om 84 miljarder dollar för kvartalet. Siffran slutade med 84,3 miljarder dollar, enligt rapporten. 

Iphoneförsäljningen tappar

Rapporten visar även att det är fortsatt motvind för Iphone-försäljningen. Förväntningarna på intäkterna låg på 52,67 miljarder dollar – men siffran slutade på 51.98 miljarder dollar. 

Försäljningen av Iphone har tappat med 15 procent på ett år, uppger CNBC.

Bolaget tror samtidigt att den negativa trenden för Iphone kommer att fortsätta under det nuvarande kvartalet och att man inte kommer att möta marknadens förväntningar, skriver Wall Street Journal. 

Apples vd Tim Cook har tidigare förklarat de vikande siffrorna med svagare försäljningsutveckling i länder som Kina, men har även pekat på att användare inte längre uppgraderar sina telefoner lika ofta.  

Finns ljusglimtar

Det finns dock vissa ljusglimtar efter att Apple kunde visa en positiv uppgång av intäkterna från sina tjänster. Dessa inkluderar app store, Apple Music, Apple Care och andra prenumerationstjänster. Försäljningen ökade med 19 procent till 10,9 miljarder dollar. 

Även försäljningen av Apple Watch, Airpods och HomePod ökade. 

Apple har på fyra månader tappat mer än en tredjedel av sitt börsvärde, ett ras på omkring 370 miljarder dollar för aktieägarna, uppger AP.

Rapporten fick dock aktien att stiga något i efterhandeln på Wall Street. 

Annons: