Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anställda på Amazon tvingas kissa i flaskor

Inifrån Amazons lager i i Fernley, Nevada. Foto: BEN MARGOT / AP TT NYHETSBYRÅN

Författaren James Bloodworth jobbade undercover på ett Amazon-lager och möttes av omänskliga arbetsvillkor. 

– Människor kissade i flaskor eftersom de levde i rädsla att bli straffade för "dötid" och förlora sina jobb, säger författaren till The Sun. 

E-handelsjätten spås etablera sig i Sverige med dunder och brak under året. 

Författaren James Bloodworth jobbar på en bok om låglönejobb i England och tog därför anställning på ett Amazonlager i Staffordshire. 

Han vittnar om mardrömslika jobbförhållanden hos e-handelsjätten som grundades av världens rikaste man, Jeff Bezos. 

Handelns utredningsinstitut spår att Amazon kommer etablera sig i Sverige under handelshögtiden Black Friday i höst. Enligt de flesta bedömare kommer giganten då att rita om hela kartan för hur vi shoppar i Sverige.

 

LÄS OCKSÅ: Amazons grundare rikast i världen – petade ner Bill Gates från tronen

Tre fjärdedelar rädda att gå på toaletten

– För oss som jobbade på översta våningen, var de närmaste toaletterna fyra trappor ned. Människor kissade i flaskor eftersom de levde i rädsla att bli straffade för "dötid" och förlora sina jobb eftersom de behövde pengarna, säger författaren till The Sun

Problemet tycks vara utbrett. Business Insider rapporterar att det under måndagen släpptes en arbetsmiljöenkät från Amazon som visade att tre fjärdedelar av de anställda var rädda för att gå på toaletten eftersom de då kunde missa sina jobbmål. 

– Målen har ökat dramatiskt. Jag dricker inte vatten eftersom jag inte har tid att gå på toaletten, berättar en anonym lagerjobbare i enkäten, som genomförts av en arbetstagarförening.

 

LÄS OCKSÅ: Amazon anställer 100 000 personer under 18 månader 

Gravid kvinna straffades för illamående

En gravid kvinna vittnar i enkäten om att hon fick målvarningar när hon var illamående. En annan om att han blev straffad för att ha varit magsjuk. 

En annan vittnar om tuffa krav på att packa 120 produkter i timmen, alltså ska två varor i minuten packas. Om de anställda går på toaletten reagerar scannern på att det inte packas och skickar meddelande till de anställda om att skynda sig. 

Amazon har bemött kritiken i The Sun:

– Amazon försäkrar att alla dess medarbetare har enkel tillgång till toalettfaciliteter som finns bara en kort promenad från där de jobbar.

LÄS OCKSÅ: Amazon öppnar första butiken utan kassor 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!