Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amazon köpte namn från 59-årig svenska

Amazons grundare Jeff Bezos är världens näst rikaste person med en förmögenhet på 676 miljarder kronor, enligt Bloomberg Billionaires Index. Han har även grundat rymdbolaget Blue Origin.Foto: ISAIAH DOWNING

E-handelsjätten Amazon har i det tysta köpt domänen Amazon.se, skriver Breakit.

Det kan innebära att Amazon nu är på väg att lansera sin e-handel i Sverige.

Säljaren är en 59-årig kvinna från Östermalm.

It-jätten Amazon storsatsar i Sverige och öppnar datacenter i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm, rapporterade vi på tisdagen.

Datacentren byggs för dotterbolaget Amazon Web Services, som erbjuder molntjänster för  företag. Men mest känt är Amazon för sin e-handel som ännu inte finns i Sverige.

Det har i flera år spekulerats om och när Amazon ska lansera en svensk version. Och nu verkar bolaget ha tagit ett steg mot den svenska marknaden.

Amazon har i det tysta köpt köpt domänen Amazon.se, rapporterar Breakit.

Säljaren en 59-årig kvinna

Domänen Amazon.se ägdes 2014 av den svenska reklambyrån Amazon AB. 

Bolagets vd och enda anställda är en 59-årig kvinna som bor på Östermalm i Stockholm. 

Internetworld rapporterade 2014 att Amazon flera gånger försökt köpa domänen av henne, men att hon tackat nej. Hon hade ägt domänen sedan 1997.

Men nu har affären gått i lås. Amazon.se ägs av Luxemburgbaserade Amazon Europe Core, ett av Amazons dotterbolag i Europa. Den 8 mars i år registrerades en ändring hos Internetstiftelsen i Sverige.

 

LÄS OCKSÅ: It-jätten storsatsar i tre svenska städer 

 

Men reklamkvinnan verkar ha sålt domänen redan den 26 december 2015. Då övergick den till NOM IQ Limited, en del av det brittiska bolaget Com Laude som är specialiserat på domänhantering för varumärkesägare. Och i dag är det alltså Amazon själva som äger Amazon.se.

"Uppemot 5 miljoner kronor"

Fredrik Björklund, som driver en auktionsplattform där domäner köps och säljs, säger till Breakit att det är svårt att sätta en prislapp på Amazon.se.

– Men jag hade aldrig sålt den för under 1 miljon kronor. Med en duktig mäklare kan man säkert få uppemot 5 miljoner kronor, säger han till sajten. 

Reklamkvinnans företag Amazon AB omsatte 2015 en dryg halv miljon kronor och gjorde en vinst på 42 000 kronor.

Amerikanska Amazon omsatte 2015 drygt 900 miljarder kronor och gjorde en vinst på drygt 5 miljarder kronor.

Styrs till Tyskland eller Storbritannien

Innebär affären att Amazon snart öppnar i Sverige?

 Di Digital påpekar att Amazon inte alltid använder sig av det specifika landets domän, utan att man till exempel i Turkiet styrs till bolagets tyska domän.

En snabb genomgång visar att Amazon har olika strategier i olika länder. Ibland äger bolaget landets domän men använder den för att styra trafiken till ett större land.

I Europa har Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Spanien, Italien och Nederländerna egna versioner av Amazons e-handel under egna domäner. 

Amazon.no och Amazon.dk leder till den brittiska sjaten. Finländarna däremot styrs från Amazon.fi till den tyska sajten Amazon.de.

Den polska adressen Amazon.pl leder till Amazon.de, fast på polska.

Amazon.se ligger för tillfället nere.

Annons: