Få in hela världen utan begränsning i din smartphone. Foto: Sutterstock/NasaFå in hela världen utan begränsning i din smartphone. Foto: Sutterstock/Nasa
Få in hela världen utan begränsning i din smartphone. Foto: Sutterstock/Nasa
Men du behöver en vpn med där geoblockeringen tas bort först. Foto: ShutterstockMen du behöver en vpn med där geoblockeringen tas bort först. Foto: Shutterstock
Men du behöver en vpn med där geoblockeringen tas bort först. Foto: Shutterstock

Allt du behöver veta om vpn och säker trafik på nätet

Publicerad

Det finns två goda skäl att installera vpn på din mobil, surfplatta eller dator.

1. Det blir svårare att "avlyssna" din trafik när du är ansluten till ett öppet nätverk som finns på många platser.

2. Du kan få nätet att tro att du är någon annanstans, så du kan titta på SVT Play på utlandssemestern.

Med en fungerande vpn öppnar sig världen bokstavligt för dig. För funkar vpn så kan du inbilla nätet att du är precis var du vill i världen.

Är du utomlands kan du till exempel få nätet att tro att du är hemma så du kan kolla på favoritserierna på dina streamingkanaler. Detta kallas att du kommer runt geoblockeringen.

Är du hemma kan du (kanske) kolla streamad tv från alla världens länder.

Kan jag få amerikansk Netflix hemma?

Det fungerade tidigare, men Netflix har stoppat all streaming mot vpn. Du blir uppmanad att stänga av tjänsten för att kunna titta över huvud taget.

Vissa vpn-tjänster – och det finns hur många som helst – lovar och garanterar att just deras tjänst fungerar med Netflix. Detta kan stämma, men Netflix arbetar aktivt på att täppa igen alla hål, så det som fungerar i dag kan vara stängt i morgon. Och då sitter du kanske där med ett treårigt avtal du betalt en tusenlapp för och som du egentligen inte behöver.

Hur fungerar en vpn?

Vpn är en förkortning för virtuellt privat nätverk. Den ursprungliga tanken med vpn var att anställda skulle kunna koppla upp sig säkert mot sitt företags nätverk var de än befann sig. 

För det behövs en "tunnel", så att data som skickas mellan datorn och nätverket inte går att fångas upp av obehöriga. En vpn-tunnel funkar som en fast kabel till nätverket. Och trafiken krypteras så att den blir hemlig för alla utanför nätverket.

Så fungerar vpn

När du är uppkopplad "som vanligt" genom möbelföretagets eller livsmedelsbutikens gratis wifi-när kan de ansvariga se vad du gör på nätet. 

Då kan de se om du googlar på "Hur kokar jag ägg?" eller "Billy bokhylla gratis". 

 

LÄS MER: Affärerna spanar på dig – genom din mobil 

 

Med en vpn kan inte företagen se vad du gör och vilka sidor du surfar på. Det enda de får fram är att du är uppkopplad mot ett nät i New York eller Paris, eller vad du angett i vpn-klienten.

Finns det fler skäl att skaffa en vpn?

PC för alla pekar ut tre anledningar att installera en vpn:

1. Integritetsskydd. Undvika avlyssning och spårning. Och att du kan surfa säkert på öppna nätverk.

2. Upphäva geoblockeringen. Så att du kan se SVT Play eller kanske allsvenskan i fotboll på C More.

3. Nätneutralitet. Det har diskuterats flitigt i USA att upphäva nätneutraliteten, det vill säga att operatörerna ska kunna sänka hastigheten från sajter av en eller annan anledning. 

Så väljer du en bra vpn-klient

1. Vad kostar det? Att skaffa en vpn kostar. Priserna varierar mycket beroende på om du vill betala månad för månad, eller köpa tre års abonnemang på en gång. Många har tre timmar eller sju dagar gratis vpn. Det är ett bra sätt att kolla om tjänsten funkar för dig.

2. Finns det en app? Kolla om det finns en app till din telefon. 

3. Stressa inte. Se upp när du jämför tjänster. Många har pop-up-fönster som erbjuder dig ett jättebra pris om du bestämmer dig direkt. Meddelandena kan stressa dig att fatta fel beslut och betala för en tjänst du inte behöver. 

4. Vad får du för pengarna? ur många länder har de serverplatser hos? Räcker det med 20 eller behöver du 60? Kolla antalet servrar och om vpn-tjänsten loggar det du gör. Kolla hur många enheter du kan använda. Många har flera mobiler, läsplatta och dator. 

5. Hastighet. Finns det någon begränsning i hastighet eller datamängd? 

6. Kill-switch? Många vpn-leverantörer erbjuder "kill switch". Den gör att dina onlineaktiviteter slutar funka om anslutningen bryts. 

7. Får du hjälp när du behöver? Kolla om det finns en helpdesk som är tillgänglig, helst dygnet runt.

8. Hur säger jag upp vpn-kontot? Kolla hur du gör för att avbryta tjänsten. Hamna inte i fällan där du betalar för något du inte använder. Även om det bara är en 100-lapp i månaden så blir det mycket varje år.

Varför finns geotaggar och varför kan jag inte se amerikansk Netflix?

Skälet är upphovsrätt. De sändande tv-bolagen och streamingtjänsterna betalar för filmer och tv-serier efter hur stor publiken är. Det är betydligt billigare att bara betala för tio miljoner svenskar än 7 miljarder över hela världen. Dessutom är det inte säkert att tv- och filmproducenterna släpper upphovsrätten över hela världen till en distributör.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen