Xbox One X lanserades på E3-mässan i Los Angeles i helgen. Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNXbox One X lanserades på E3-mässan i Los Angeles i helgen. Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Xbox One X lanserades på E3-mässan i Los Angeles i helgen. Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Xbox One X planeras släppas 7 november och kostar runt 5 500 kronor. Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNXbox One X planeras släppas 7 november och kostar runt 5 500 kronor. Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Xbox One X planeras släppas 7 november och kostar runt 5 500 kronor. Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Allt behöver veta om E3 – världens största spelmässa

Publicerad

Spelmässan E3 är årets höjdpunkt för alla gamers. 

Inte bara i USA utan även i Sverige och resten av världen.

På mässan visades den nya Xbox-konsolen, Xbox One X.

Nu väntar världen på att Nintendo ska svara med en ny 

Spelmässan E3 äger rum i Los Angeles och återkommer årligen. Det är här de stora nyheterna  presenteras, ofta långt innan de når konsumenterna i Sverige.

Här är de 11 största nyheterna som presenterades eller som förväntas visas under mässan som fortfarande pågår. 

X Box One X – inte Xbox Scorpio

X Box One X är enligt tillverkaren Microsoft världens mest kraftfulla spelkonsol. Konsolen förväntas släppas i Sverige den 7 november 2017, lagom till julmarknaden.

Priset är satt i USA till 499 dollar, vilket med svensk moms och kemikalieskatt tros bli 5 500 kronor. 

X Box One X har 4k-upplösning på bilden och är dessutom minst i Xbox-familjen.

Konsolen gick tidigare under namnet Project Scorpio. Den är bakåtkompatibel, men bara till Xbox One. Det betyder att den funkar med tillbehör och spel köpte för Xbox One, men inte med Xbox eller Xbox 360.

Så vad finns i konsolen? Jo, håll andan: Grafikbehandling med 6 teraflops, eller 6 000 miljarder flyttalsoperationer per sekund. Du kan se varje bildruta med 326 GB/s minnesbandbredd. Spelprestandan är 12 GB GDDR5-grafikminne.

Microsoft hoppas mycket på sina exklusiva titlar "Forza 7", motorsport, plattformsspelet "Super Lucky’s Tale", zombiestrategispelet "State of Decay 2", actionspelet "Crackdown 3" och piratäventyrsspelet "Sea of Thieves".

Filmregissören och datorspelsutvecklaren Josef Fares presenterade sitt nya spel "A way out" i helgen.Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

När kommer Josef Fares nya spel?

Josef Fares är inte bara filmregissör och pappa till succéerna "Jalla Jalla" och "Kopps", han gör även datorspel. 2013 kom "Brothers: A tale of two sons" som korades till bästa Xbox 360-spel av VGX.

I lördags presenterade han "A Way out" på Electronic Arts stora presskonferens i Los Angeles. Ett spel som handlar om två män som flyr från ett fängelse. Release nästa år.

EA visade även "Fifa 18", årets fotbollsspel vars omslag pryds av Cristiano Ronaldo och som även släpps till Nintendo Switch. 

Andra titlar: "Battlefield 1", "Need for Speed Payback"", Anthem" och det väntade "Star Wars: Battlefront 2".

Vad visade Bethesda upp?

Mjukvaruhuset Bethesda streamar sin presskonferens på nätet, med start tisdagen 13 juni klockan 06 på morgonen. Du kan se den här. Vad vi vet är att Bethesda tros presentera "Wolfenstein 2: The new colossus", "The Evil within 2", samt att Skyrim kommer till Nintendo Switch. "Fallout 4" och "Doom" kommer i VR-versioner. Som om de inte vore läskiga nog.

Vad gör Nintendo?

Det japanska spelföretaget har sin visning på tisdag kl 17.30 lokal tid, 02.30 onsdag morgon svensk. De förväntas ha massor av spelnyheter till den nya konsolen/bärbara enheten Nintendo Switch. 

Super Mario Odyssey.Foto: Nintendo

En annan nyhet många ser fram emot är "Super Mario Odyssey" till Nintendo Switch. Mario rör sig i en öppen värld, mycket lik New York, som han kan utforska som han vill, typ. Ungefär som i gamla "Super Mario 64". Nytt för den här versionen är att han kan kasta sin hatt som en bumerang och använda den som språngbräda för att nå nya områden. Släpps troligen i slutet av 2017. 

När släpps "Super Mario Odyssey"?

27 oktober är satt som releasedag. Då kan du bland annat kasta Marios och spela det du träffar. Träffar du en T Rex får du spela dinosaur. Kolla trailern här får du se! 

Spela som urtidsmonster!Foto: Nintendo

Vad händer i Playstation-världen?

Sony håller sin presskonferens natten till tisdag, svensk tid. Företaget lanserade sin Playstation 4 Pro förra året, så det är troligt att de helt kommer att fokusera på nya titlar som utnyttjar VR-funktionen. Det är förstås bara en gissning. Svenska Gamereactor hoppas se spel som  "God of War", "Detroit: Become Human", "Spider-Man", "Uncharted: The Lost Legacy", "The Last of Us 2" och "Days Gone". 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen