Årets omsättning för Airbnb beräknas landa på 200 miljoner kronor.Årets omsättning för Airbnb beräknas landa på 200 miljoner kronor.
Årets omsättning för Airbnb beräknas landa på 200 miljoner kronor.
Airbnb finns i 33 000 städer. De här annonserna är från Malmö.Airbnb finns i 33 000 städer. De här annonserna är från Malmö.
Airbnb finns i 33 000 städer. De här annonserna är från Malmö.
Airbnb:s vd och medgrundare Brian Chesky vid en presentation i San Franscisco i fjol.Airbnb:s vd och medgrundare Brian Chesky vid en presentation i San Franscisco i fjol.
Airbnb:s vd och medgrundare Brian Chesky vid en presentation i San Franscisco i fjol.

Airbnb gör vinstrekord – men betalar ingen skatt

Publicerad

Det USA-baserade företaget Airbnb växer så det knakar i Sverige.

I fjol omsatte man hundra miljoner kronor och i år kan summan fördubblas, enligt beräkningar som SVT gjort.

Men vinsterna man gör får Skatteverket i Sverige inte se röken av tack vara ett finurligt upplägg där pengar dribblas runt i världen.

SVT avslöjar i dag hur den amerikanska bostadsförmedlaren Airbnb undviker svensk beskattning eftersom man varken har ett svenskregistretat dotterbolag eller momsregistrerat den svenska filialen.

Granskningen visar att pengarna hamnar hos Airbnb via företagets irländska bolag där pengar slussas över till ett holdingbolag på lågskatteön Jersey, där bolagskatten är lika med noll.

Pengarna leds sedan vidare till en kontorsbyggnad i Delaware (där bolagsskatten också är noll) och sedan vidare till ägarna i San Franscisco.

20 000 svenska Airbnb-annonser i juli

Enligt upplägget som Airbnb ingår med svenska uthyrarna plockar företaget hem 20 procent vid varje uthyrningstillfälle.

Bolagets egen statistik visar att det i juli i år fanns 20 000 annonser på den svenska sajten.

 

LÄS MER: Lista – storstäderna som vill bromsa Airbnb

 

SVT har beräknat att hundra miljoner omsattes via privata uthyrningar i Sverige i fjol.

Men uthyrningstjänsten växer lavinartat i Sverige och i år kan omsättningen komma att fördubblas – till 200 miljoner kronor.

Airbnb redovisar inga uppgifter

Airbnb är ett slutet bolag där information om vinster och omsättning inte sipprar ut, varken från USA eller i de 192 länderna och 33 000 städerna där man har verksamhet.

SVT har gjort beräkningarna för omsättningen i Sverige tillsammans med ett analysföretag som uppskattat vinst och omsättning efter antalet uthyrningar och annonser.

Enligt analysföretaget, Airdna, var genomsnittsinkomsten för en uthyrare i Stockholm 16 000 kronor per bostad och år. Genomsnittshyran för en natt ligger på tusen kronor.

 

LÄS MER: Skatteverket granskar Airbnb-uthyrare

 

Sverige är långt ifrån det enda landet där Airbnb:s skatteupplägg nu ifrågasatts och kritiserats. Exempelvis pågår en större skatterevision mot bolaget i Storbritannien.

SVT har sökt representanter för Airbnb för att kommentera uppgifterna.

Företagets svenska PR-byrå, Northen Link PR, har i ett sms till SVT svarat man betalar skatt ”naturligtvis enligt gällande regler”.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen