Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

1 miljon nedladdningar av Norges app ”Smittestopp”

Många norrmän har redan laddat ner appen och deras statsminister uppmanar fler att göra det.Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Så här ser appen Smittestopp ut.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY BILDBYRÅN

Norge är nu i gång med sin app ”Smittestopp” – som ska varna norrmännen om de kommer i kontakt med coronasmittade.

Men appen är omdiskuterad.

Samtidigt kan liknande lösningar vara på gång i Sverige, enligt källor till SVT.

Appen lanserades på en presskonferens i torsdags eftermiddag. Statsminister Erna Solberg uppmanar nu så många norrmän som möjligt att ladda ner den.

– Vi behöver data om folks rörelser. Det är för att den ska bli träffsäker, säger hon enligt NRK.

I skrivande stund har över en miljon nedladdningar gjorts.

Så funkar appen ”Smittestopp”

Appen är till för två saker:

Den ska ge Folkehelseinstituttet, Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, anonym data om hur grupper rör sig i samhället – och den ska på sikt kunna varna användarna om de har varit i närkontakt med någon smittad.

Appen har utvecklats av det statliga forskningsbolaget Simula på uppdrag av Folkehelseinstituttet.

Den norska myndigheten skriver på sin hemsida att man kommer att lagra data från användarnas rörelsemönster de senaste 30 dagarna i en molnlösning. I molnet lagras även en översikt över hur mobilen har varit i kontakt med andra mobiltelefoner där Smittestopp finns nedladdad.

Under den första tiden kommer appen bara samla information. I nästa steg ska personer i utvalda kommuner under en prövotid få sms om de varit i närkontakt med någon som är smittad och få råd om hur de bör förhålla sig till det. Med närkontakt menas närmare än två meter i mer än 15 minuter.

Kritik mot Norges nya app

Men appen är inte helt okontroversiell. Och den har fått kritik.

– Jag vet att många undrar över vilka uppgifter som lagras och vad de ska användas till. Appen kommer inte att användas till att kolla om folk följer regler om isolering och karantän. Och datan raderas efter 30 dagar, säger Erna Solberg till Dagbladet.

Men integritetsexperten Simen Sommerfeldt är ”bekymrad”.

– Och jag har flera i IT-branschen med mig på det, säger han till Dagbladet och fortsätter:

– Det är uteslutande oro både i den tekniska miljön och i integritetsmiljön. Jag har aldrig tidigare upplevt en så unison oro i båda miljöerna.

Enligt Simen Sommerfeldt är appen ”mycket attraktiv” för kriminella som vill komma över personuppgifter.

– Det är skrämmande att man genom att registrera var hundratusentals personer är och vilka de möter har skaffat sig ett mycket attraktivt mål för underrättelse. Det råder inte heller några tvivel om att dessa data är ett attraktivt mål för hackare och kan bidra till exempelvis utpressning.

Samtidigt rapporter SVT, med hänvisning till källor, att forskare jobbar på en svensk version av appen. Det finns dock ingen officiell information om detta.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Vegard Søraunet, Sverige-förvaltare Odin fonder, jämför grannlandet Norges börs med den svenska.
Annons: