Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Solar Impulse flög jorden runt på solkraft

Foto: lev radin/Shutterstock.com

Flygplanet Solar Impulse 2 har tagit sig runt jorden – som det första soldrivna planet någonsin, skriver BBC.

Det soldrivna planet som kallas Solar Impulse 2 har nu återvänt till Abu Dhabi där resan startade i mars förra året, enligt BBC.

Planet som drivs av 17 000 solceller är det första soldrivna planet som klarat av att genomföra en resa jorden runt.


LÄS MER: Osannolik flygresa: Korsar havet utan bränsle


Med andra ord behövs inget oljebaserat flygbränsle och projektet har genomförts för att slå ett slag för användningen av förnybar energi.

Avverkat över 40 000 kilometer

Totalt rör det sig om flygturer i 17 etapper där planet avverkat över 40 000 kilometer genom fyra kontinenter.

Den schweiziske piloten och hans landsman Andre Borschberg har turats om att flyga etapperna och de har arbetat med projektet i över tio år.

Den längsta etappen, på nästan 9 000 kilometer, avverkades från Japan till Hawaii på 118 timmar och piloten Borschberg slog därmed världsrekordet i timmar gällande oavbrutna ensamflygningar.

Solar Impulse 2 startade sin resa i Abu Dhabi den 9 mars förra året. Planet har bland annat gjort nedslag i Indien, Kina, USA, Spanien och nu avslutat sin resa i Abu Dhabi.

– Framtiden är ren. Framtiden är du. Framtiden är nu. Låt oss ta det vidare, sa piloten Bertrand Piccardo när han landade i Abu Dhabi.

Påfrestande förhållanden i planet

Planet som är byggt av kolfiber väger inte mer än en bil och drivs av 17 000 solceller. BBC beskriver cockpit som "av storlek som en offentlig telefonkiosk" där piloterna måste använda syrgasmasker på hög höjd och endast får sova 20 minuter åt gången.

Normalhastigheten ligger på ungefär 45 kilometer i timmen, men det kan gå dubbelt så snabbt när solen skiner som starkast på dagen. Under natten flyger planet på lagrad solenergi.

Planets design gör att det är väldigt känsligt för väderförhållanden och det har tidigare uppstått tekniska problem med batteriet

Genomförde det omöjliga

Den avslutade flygningen från Kairo till Abu Dhabi, över öknen, uppges ha varit väldigt turbulent för planet. Enligt Solar Impulse hemsida tog det lite över två dagar att avverka sträckan.

Piloter Andre Borschberg skriver på twitter att "hans största prestation är att skapa och leda ett team som har genomfört något som dömdes som omöjligt".Annons: