Foto: lev radin/Shutterstock.com
 Foto: lev radin/Shutterstock.com

Solar Impulse flög jorden runt på solkraft

Publicerad

Flygplanet Solar Impulse 2 har tagit sig runt jorden – som det första soldrivna planet någonsin, skriver BBC.

Det soldrivna planet som kallas Solar Impulse 2 har nu återvänt till Abu Dhabi där resan startade i mars förra året, enligt BBC.

Planet som drivs av 17 000 solceller är det första soldrivna planet som klarat av att genomföra en resa jorden runt.

 

LÄS MER: Osannolik flygresa: Korsar havet utan bränsle

 

Med andra ord behövs inget oljebaserat flygbränsle och projektet har genomförts för att slå ett slag för användningen av förnybar energi.

 

 

 

 

Avverkat över 40 000 kilometer

Totalt rör det sig om flygturer i 17 etapper där planet avverkat över 40 000 kilometer genom fyra kontinenter.

Den schweiziske piloten och hans landsman Andre Borschberg har turats om att flyga etapperna och de har arbetat med projektet i över tio år.

Den längsta etappen, på nästan 9 000 kilometer, avverkades från Japan till Hawaii på 118 timmar och piloten Borschberg slog därmed världsrekordet i timmar gällande oavbrutna ensamflygningar.

Solar Impulse 2 startade sin resa i Abu Dhabi den 9 mars förra året. Planet har bland annat gjort nedslag i Indien, Kina, USA, Spanien och nu avslutat sin resa i Abu Dhabi.

– Framtiden är ren. Framtiden är du. Framtiden är nu. Låt oss ta det vidare, sa piloten Bertrand Piccardo när han landade i Abu Dhabi.

 

 

 

 

Påfrestande förhållanden i planet

Planet som är byggt av kolfiber väger inte mer än en bil och drivs av 17 000 solceller. BBC beskriver cockpit som "av storlek som en offentlig telefonkiosk" där piloterna måste använda syrgasmasker på hög höjd och endast får sova 20 minuter åt gången.

Normalhastigheten ligger på ungefär 45 kilometer i timmen, men det kan gå dubbelt så snabbt när solen skiner som starkast på dagen. Under natten flyger planet på lagrad solenergi.

Planets design gör att det är väldigt känsligt för väderförhållanden och det har tidigare uppstått tekniska problem med batteriet

Genomförde det omöjliga

Den avslutade flygningen från Kairo till Abu Dhabi, över öknen, uppges ha varit väldigt turbulent för planet. Enligt Solar Impulse hemsida tog det lite över två dagar att avverka sträckan.

Piloter Andre Borschberg skriver på twitter att "hans största prestation är att skapa och leda ett team som har genomfört något som dömdes som omöjligt".

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen