Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så bra är Sony Xperia X Performance och XA

Dina Pengar har testat Sonys två senaste versioner av Xperia telefoner: Toppmodellen Xperia X Performance (bilden) och XA. Foto: Sony Sonymobile.Com/PRESSBILD
Budgetversionen XA. Foto: Pressbild Sonymobile.Com / SONY

Sonys linje av Xperia-telefoner är sedan början av juli komplett.

I och med lanseringen av Xperia X Performance – toppmodellen i företagets uppställning – finns nu något för alla önskemål och plånböcker, menar företaget.

Dina Pengar har testat samtliga modeller.

Häng med i X-röran nu: Sonys smarta telefon-serie Xperia har berikats med tre nya modeller för 2016; Mellanversionen X (som vi testade tidigare i våras), budgetversionen XA och nu senast X Performance.

De tre telefonerna har i princip samma designtänk och Android-version, men skiljer sig övrigt i allt från processorer till kameror och material.

Den version som Sony själv lanserar som den bredaste och som ska tilltala flest – kort och gott Xperia X – är också den som faller oss bäst i smaken.

Här testar vi nu de senaste två versionerna, XA och X Performance.

Kamera

X Performance:

Som vanligt är kameran Sonys starkaste kort. Det här är samma kamera som i version X med vidvinkeln som det klart mest värdefulla och det som sticker ut i ett sida-vid-sida-test med till exempel Iphone. Att den är tekniskt överlägsen med 23 megapixel är förstås ingen nackdel, även om just det låter mer än det faktiskt syns i bilderna.

XA:

Som alltid med budgettelefoner måste vi som kunder, mer än annars, fråga oss vad man får för pengarna. Här får man en kamera som gör sig riktigt bra i dagsljus, men avsevärt mycket sämre i dålig belysning. Telefonens automatiska filter (skärpa och oskärpa för att dölja defekter) är extremt synliga.

Henrik Ek: "Här får man en kamera som gör sig riktigt bra i dagsljus, men avsevärt mycket sämre i dålig belysning". Foto: Pressbild Sonymobile.Com / SONY

Prestanda

X Performance:

Egentligen är det med processorer som med fotbollsdomare – ju mindre de märks, desto bättre. Vi märker inte av processorn i X Performance, vilket alltså är bra. Allt flyter och telefonen blir inte överdrivet varm. 32 gig inbyggt minne är ganska standard, men köper du ett SD-kort får du förstås upp till 200 gig.

Henrik Ek: "Vi märker inte av processorn i X Performance, vilket alltså är bra". Foto: Sony Sonymobile.Com / PRESSBILD

XA:

Det märks för det mesta inte att det sitter en billigare processor i XA, men om du verkligen är petig och letar efter det så kommer du märka att telefonen är aning slöare. Det kan vara några hack i ett grafiktungt spel eller att den behöver några extra sekunder för att öppna och zooma i foton.

Display

X Performance:

Nog vill man ha mer än full hd (1920x1080) när man köpt det dyraste som finns i Sony-katalogen. Vi vet ju att de kan sedan tidigare. I övrigt är displayen härligt krispig och klar förstås. Tilläggas här kan också att det är den enda telefonen i X-serien som är vattentät.

XA:

Någonstans måste pengarna sparas, och det är absolut lättast på skärmtekniken. XA har en lagom bra skärm. 720p (1280x720) och inte alls lika ljusstark. Men det är precis i linje med vad som kan förväntas av en budgettelefon.

Utseende

X Performance:

Vi gillar generellt Sonys design. Det är något med känslan som går förlorad i X Performance, något som fanns i mellanmodellen X. Knacka lite i baksidan och du får ett ihåligt läte till svar. Den är också lite tjock (på grund av att den är vattentät bland annat). Men utseendet är inte lika mycket premium som innehållet.

Henrik Ek: "Det är något med känslan som går förlorad i X Performance". Foto: Sony Sonymobile.Com / PRESSBILD

XA:

XA är plastig och inte heller lika snygg som X, men sportar i alla fall något som liknar en ramlös display. Där X Performance underpresterar överpresterar XA när vi håller i den och tittar på den, även om Sony kanske hade kunnat gör något åt den mjuka plasten.

 

LÄS MER: Så bra är Sony Xperia X - getingbetyg

 

Pris

X Performance:

6500 kronor är mycket, men absolut inte dyrast bland världens alla smartphones.

XA:

3 000 kronor är ett väldigt bra pris och förmodligen klarar du dig med den här modellen.

Sammanfattning:

X Performance:

Vi gav Xperia X fyra getingar och vi står fast vid att den modellen är bäst i förhållandet krona till innehåll. Performance är bättre tekniskt och den är vattentät, men i övrigt inte exakt så premium som till exempel föregångaren Z5 var (med sin 4K-display). Det är sådant som sticker ut från mängden men vi saknar i Xperia X.

XA:

XA är en bra smartphone, fullt tillräcklig och till ett riktigt bra pris. Om du haft Sonys telefoner tidigare, känner du dig hemma i deras version av Android men kanske känner att du överbetalat för kamera och display du inte använde så kommer du att älska att inte behöva betala mer än nödvändigt.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!