Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så bra är Sony Xperia X Compact och nya XZ

Flaggskeppsmodell i Xperia-serien – Xperia XZ – har precis släppts.
X Compact ett prismässigt kap, skriver Expressens Henrik Ek.

Den redan stenhårda telefonmarknaden blev precis ännu hårdare.

I veckan släpptes Sonys senaste flaggskeppsmodell i Xperia-serien – Xperia XZ – och sedan tidigare finns den mindre budgettelefonen Xperia X Compact ute.

Om det här lyfter Sony i kampen med Huawei och gör att de kan närma sig jättarna Iphone och Galaxy återstår att se.

Specifikationer

XPERIA XZ

Operativsystem: Android 6.0.1

Skärm: 5,2 tum IPS 1080 x 1920 (424 ppi)

Processor: Snapdragon 820

Minne: 3 GB RAM/32 GB lagring + 256 GB micro SD

Kameror: 23 mexapiel + 13 megapixel fram

Storlek: 146x72x8,1 mm, 161 gram

Batteri: 2900 mAh

XPERIA X COMPACT

Operativsystem: Android 6.0.1

Skärm: 4,6 tum IPS, 720x1280 (319 ppt)

Processor: Snapdragon 650

Minne: 3 GB RAM/32 GB lagring + 256 GB micro SD

Kameror: 23 megapixel + 5 megapixel fram

Storlek: 129x65x9,5 mm, 135 gram

Batteri: 2700 mAh

Sony släpper sin femte och sjätte nya telefon för året för att bredda och uppdatera sin Xperia-linje.

Tiden är förmodligen precis rätt.

Apple har släppt sina nya – dyra – Iphone-modeller och Samsung är stukat av återkallnings-fiaskot.

I segmentet under de två jättarna är Sonys främsta utmaning att trycka tillbaka uppstickaren Huawei.

Och Sony gör ett bra jobb med de två nya modellerna, XZ och X Compact.

Marknaden för små telefoner, under 5 tum, är synnerligen öppen för förbättringar (vi räknar upp Iphone 7 med sina 4,7 tum i klassen över) och där är X Compact ett prismässigt kap.

Med toppklass-kamera och mindre förpackning kommer de långt, är slutsatsen i Dina Pengars test av de två mobiltelefonerna.

Kamera – Xperia X Compact och Xperia XZ får bra betyg

XZ 

X Compact 

Sony har tryckt in samma kamera som i vårens Xperia X och Xperia X Performance i båda de nya telefonerna. Nyheten är att de dessutom fått ett gäng nya sensorer, en för infrarött ljus och en laser, vilket ska göra att kameran snabbare hittar skärpa och kan bränna av en bild. Det är oerhört svårt att bedöma hur mycket snabbare det går, men klart är att kameran är i absolut framkant på marknaden och vi älskar fortsatt vidvinkelgluggen.

Prestanda – Xperia XZ är snabbare

XZ 

X Compact 

Svårast att mäta och det vi gör här är att gå på känsla. Vi kör lite appar, använder telefonen som den vanligtvis används och konstaterar att den fungerar som den ska. XZ är förstås snabbare med sin Snapdragon 820-processor medan X Compact tickar med en lite klenare Snapdragon 650. Du märker det oftast i renderingen av bilder där Compact behöver någon sekund på sig att visa de högupplösta fotografierna i ditt album.

Display – Xperia XZ borde ha bättre skärm

XZ 

X Compact 

XZ, som är uttalad ”flaggskeppsmodell”, borde fått en bättre skärm. Den här är bra, men bara lika bra som andra, billigare, telefoner. 5,2 tum är stort nog att i alla fall rymma QHD, vilket börjar bli standard (2560x1440, till skillnad från Sonys full HD, 1920x1080). Men X Compact är det en lite annan historia. Den tävlar mot Iphone SE (även om den bara är 0,1 tum mindre än Iphone 6 och 7) och där står sig Sonys 720p rätt bra i konkurrensen, för att vara en budgettelefon. Men allra coolaste hade ju varit om den lilla telefonen haft full HD.

 

Design – Xperia X får högt betyg

XZ 

X Compact 

Om XZ säger vi inte mer än att den är snygg och trogen Xperias tidigare telefoner med sin kantiga siluett (jämfört med de lite rundare X-telefonerna från tidigare i år). Compact är å sin sida en perfekt telefonstorlek. Det enda vi håller emot Sony är att den är något större än föregångaren Z5 Compact (som dessutom var vattentät, till skillnad från X Compact). Knappt märkbart, men ändå. Fortsatt den skönaste telefonen att hålla i handen.

Totalbetyg – Xperia X Compact är billig

XZ 

X Compact 

XZ har det mesta som kan krävas av en flaggskeppstelefon. Den kostar 6990 kronor, vilket förstås är ungefär 500 kronor billigare än den billigaste Iphone 7-modellen. I perspektivet på marknaden – vilket är det som räknas – är XZ en topptelefon.

X Compact kostar inte mer än 4290 kronor, vilket är otroligt konkurrenskraftigt. Den har bättre kamera än sin föregångare, vilket väger upp mot att den i övrigt inte känns lika lyxig (inte vattentät, lite större osv) än sin föregångare. Men i klassen ”budget” och i mindre förpackning, verkligen enastående.

Annons: