Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyckeln som stoppar Facebook-kapningar

Vi lägger upp all mer personlig information på sociala medier – vilket ställer allt högre krav på säker inloggning.

Nu lanserar Facebook ett nytt och säkrare sätt att logga in – med hjälp av det svenska bolaget Yubicos usb-nycklar.

– Bara senaste timmen har vår egen webbförsäljning av nycklarna hundrafaldigats, säger vd Stina Ehrensvärd till Breakit.

I en tid av hackare och bluffkonton på Facebook blir det allt viktigare att skaffa ett bra lösenord. Men för den som vill vara alldeles säker på att ingen kommer åt ens privata information på Facebook kommer det snart att finnas ett nytt sätt att logga in.

Och det med hjälp av det svenska bolaget Yubico, vilket Ny Teknik skrivit om innan.

Yubico utvecklar inloggningslösningar som baseras på tvåfaktorsautentisering, där man kompletterar ett vanligt lösenord med ett engångslösenord. På Yubico har man utvecklat en usb-nyckel som kallas ”Yubikey”, som skickar ut ett krypterat lösenord efter att man stoppat in den i sitt usb-uttag. Det kan man sedan använda för att logga in digitalt.

Nyckel, som kallas ”Yubikey”, skickar ut ett krypterat lösenord efter att man stoppat in den i sitt usb-uttag.Foto: YUBICO

Att logga in med en ”Yubikey” har redan blivit populärt bland flera internationella storföretag, exempelvis Google och Microsoft. Även Facebook har använt sig av yubikeys internt.

Facebook tackar Yubico

Men nu har Facebook också infört stöd för att kunna använda hårdvarunycklar när man som privatperson vill logga in på sitt konto.

Stina Ehrensvärd, vd för Yubico.

”Vi är entusiastiska över att kunna erbjuda den här ytterligare möjligheten att logga in på ditt Facebook-konto säkert, och vi är tacksamma över Yubicos stöd och feedback”, skriver Brad Hill, säkerhetsingenjör på Facebook, i ett inlägg.

Yubico grundades år 2007 och har tidigare varit med på Ny Teknik och Affärsvärldens ”33-lista” över Sveriges hetaste startup-företag inom teknikbranschen.

– Sedan vi startade bolaget har vi velat sätta en världsstandard med målet att alla ska kunna vara säkra. Nu validerar den största tjänsten vår teknik. Det är bra för oss och det är bra för internet, säger vd Stina Ehrensvärd till Breakit.

Annons: