Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya regler ska stoppa bedragare på internet

Per Bolund hoppas att de nya reglerna kan ge vassare verktyg till Konsumentverket. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Med de nya reglerna hoppas Per Bolund att man ska kunna sätta stopp för bedragare på nätet. Foto: Shutterstock

BRYSSEL. Digitaliseringen har gjort shoppingen lättare - och ofta billigare.

Men teknikutvecklingen innebär nya möjligheter för bedragarna.

Nu hoppas konsumentminister Per Bolund (MP) att nya EU-regler ska ge Konsumentverket vassare vapen - bland annat så kallade “mystery shoppers”.

– Vi måste se till att vara myndigheter och de resurser och den lagstiftning de behöver för att komma åt de som begår brottsliga handlingar på digitala plattformar.

Hittills har Konsumentverkets experter inte tillåtits att fingera identiteter och ge sig ut som “mystery shoppers”, personer som inkognito granskar att affärer ur ett konsumentperspektiv, på grund av hinder i lagstiftningen, i jakt på bedragare på nätet.

EU-möte om ny konsumentlag

Men konsumentminister Per Bolund (MP) hoppas nu att Konsumentverket ska få nya verktyg i kampen mot bedragarna efter ett möte om konsumentfrågor - Consumer Summit - på EU-kommissionen i Bryssel, där den översyn av konsumentskyddslagstiftningen som EU ska göra är en av huvudpunkterna.

 

LÄS OCKSÅ: Nu ska Tesla tillverka egna solceller

 

– Jag ser ingen risk för att man kommer att försämra konsumentlagstiftningen i Sverige. Tvärtom handlar det om att ge myndigheterna de verktyg som behövs för att kunna se till att konsumentreglerna följs, säger Per Bolund.

Per Bolund: Viktigt att konsumentgranska de digitala marknader

Samtidigt understryker Per Bolund:

– Det gäller speciellt på de nya digitala marknaderna där man måste logga in med namn och epostadress.

 

LÄS OCKSÅ: Swedbanks aktieexpert tvingas ta ledigt på grund av Fingerprintuppdrag

 

Konsumentverket har hittills inte haft möjlighet att granska om de erbjudanden som ställs ut till konsumenterna verkligen stämmer.

EU kan öppna för “mystery shoppers” i Sverige

– Genom att ge myndigheterna möjlighet att använda fingerade namn och epostadresser kan man göra så kallad ”mystery shopping” och därmed kontrollera att lagar och regler följs, säger konsumentministern.

 

LÄS OCKSÅ: Volvos storstatsning på Umeå

 

Per Bolund betonar att digitaliseringen innebär stora fördelar ur ett konsumentperspektiv, inte minst när det gäller finanstjänster.

– Samtidigt finns risker, som id-kapning och annan typ av ekonomisk brottslighet på nätet. Vi måste se till att våra myndigheter får de resurser och den lagstiftning de behöver för att komma åt de som begår brottsliga handlingar på digitala plattformar.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!