Allt fler surfar med sin mobil. Foto: ColourboxAllt fler surfar med sin mobil. Foto: Colourbox
Allt fler surfar med sin mobil. Foto: Colourbox
Tidigare var det vanligare att surfa via sin dator. Foto: Monkey Business Images/ColourboxTidigare var det vanligare att surfa via sin dator. Foto: Monkey Business Images/Colourbox
Tidigare var det vanligare att surfa via sin dator. Foto: Monkey Business Images/Colourbox

Nu surfar fler med sin mobil än med datorn

Publicerad

För första gången någonsin använder fler mobilen än datorn när man surfar, skriver The Guardian.

Utvecklingen pekar nu på att det blir allt viktigare att mobilanpassa sin hemsida.

Att använda sin mobil eller läsplatta när man är ute på nätet har blivit allt vanligare sedan år 2009. Samtidigt har webbtrafiken som sker via en dator minskat och man har länge spått att mobilerna skulle slå ut de mer traditionella datorerna.

Och nu verkar det som att det slutligen hänt, sju år senare.

Enligt statistik som analysföretaget Statcounter tagit fram så skedde 51,3 procent av det globala webbanvändandet via en mobil under oktober i år. Det är första gången som mobila plattformar gått förbi datorer, skriver brittiska The Guardian.

– Mobilanpassning blir allt viktigare, inte bara beroende på mobil trafik, utan också beroende på att Google prioriterar mobilanpassade hemsidor vid sina mobila sökresultat, sade chef för Statcounter, Aodhan Cullen, i ett uttalande enligt The Guardian.

”Mobile first” allt viktigare

Att gå ”mobile first” har under de senaste åren varit ledorden inom webbutveckling och innebär att man ser till att anpassa sin hemsida för att fungera bra i en mobil webbläsare. Det är något som Aodhan Cullen menar blir allt viktigare.

– Det här borde leda till ett uppvaknande, särskilt för småföretag, enskilda handlare och professionella om att försäkra sig om att ens hemsida är mobilanpassad. Många äldre hemsidor är inte det, sade han enligt The Guardian.

På Google har man redan tidigare uppmärksammat att allt fler använder sig av mobilen. Därför har man anpassat sin sökmotor för att favoritisera de hemsidor som mobilanpassats.

Men det finns fortfarande vissa delar av världen där det är vanligare att använda sig av en dator än en mobil när man är ute på nätet. I både USA och Australien är datoranvändandet större än mobilanvändandet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen