Henrik Ek har koll på din nya Iphone 7 Foto: Getty Images/ Sean Gallup
Henrik Ek har koll på din nya Iphone 7  Foto: Getty Images/ Sean Gallup

Det kan du göra med din nya Iphone 7

Publicerad

Är du en av de lyckliga som nu sitter med den nya Iphone 7 i händerna?

Du kanske också undrar lite vad som är nytt och vad din nya supermobil kan göra?

Lugn. Expressens Iphone-expert Henrik Ek har koll på alla uppdateringar.

Det blev en riktig rusning på morgonkvisten när Iphone 7 lanserades i Sverige. Expressens reporter Angelica Lundberg var på plats i den stora Apple-butiken i Täby, Stockholm, där fansen köat sedan gårdagen för att komma över den nya telefonen.

Tim Edelöf som var en av de första som kom ut ur butiken har lagt vantarna på en ny Iphone 7 plus.

– Det är perfekt, säger Tim Edelöf som har väntat sedan gårdagen.

 

LÄS ÄVEN: Köer när Iphone 7 nu lanseras

 

Kamran Alemdar på mobiloperatören 3 meddelade att många besvikna kunder fick gå hem eftersom flera av modellerna tog slut snabbt. Dina Pengar rapproterade under gårdagen om att flera personer inte får sina förbeställda telefoner eftersom operatörerna inte fått tillräckligt många mobiler från teknikjätten Apple.

 

Henrik Ek: Det här är nytt i din telefon

Om du var snabb nog att lägga vantarna på en ny Iphone 7, eller hade turen att få din förbeställda telefon, har du nog redan börjat knappa runt för att kolla vad som är nytt.

Expressen Henrik Ek har listat vad som skiljer nya Iphone 7 och Iphone 7 plus från de gamla telefonerna.

Han menar att du snart kommer att märka att du har en betydigt bättre kamera i din nya Iphone, inte minst i plusversionen som bjuder på både telelins och vidvinkellins.

Du kanske också märker att färgerna är betydligt klarare?

Det kanske inte syns utåt – men designen i din telefon är betydligt tätare än innan.

"Stå i duschen med Iphone 7 ska inte vara några problem" konstaterar Henrik Ek – men det kanske är dumt att chansa.

Har du tappat bort hemknappen? Tryck på samma ställe där den satt så får du se vad som nu händer.

Henrik Ek spår också att de som använder telefonen för spel kommer att få en trevlig överraskning sett till prestanda.

Här nedan har du hela listan över uppgraderingarna i din nya Iphone 7.

Kameran

Det främsta skillnaden är som vanligt kameran. I 7 Plus ryms den här gången två kameror med olika objektiv – en telelins och en vidvinkellins. Båda kamerorna mäter 12 megapixel och sensorerna är också uppdaterade sedan Iphone 6S. Detsamma gäller Iphone 7, som dock bara har en kamera, men fortfarande är ett snäpp upp från 6S.

 

Displayen

Apple har inte gått upp i storlek eller pixeltäthet likt konkurrenterna. Däremot har de bytt ut viss teknik i sin display vilket gör färgerna klarare än tidigare.

 

Design

Iphone 7 har samma form som Iphone 6S och om det inte vore för de nya höljet i matt och blank svart hade skillnaderna knappt varit synbara. Den stora skillnaden i designen är att den är tätare och därmed gör telefonen vattentålig. Stå i duschen med Iphone 7 ska inte vara några problem.

 

Hemknappen

Du kanske kommer att sakna den fysiska hemknappen. Där den suttit sedan den första Iphonemodellen hittar du nu en rörelsekänslig yta som svarar med en vibration när du trycker på den.

 

Prestanda

Apple är kända för sina processorer och brukar vara bra på att få hårdvaran och mjukvaran att fungera felfritt ihop. Många kommer säkert inte ens märka det, men den som använder sin telefon för grafiktunga spel kommer möjligen uppleva att Iphone 7 är snabbare (tack vare sitt nya A10 chip med den så kallade M10-rörelseprocessor). Vidare kommer den minsta modellen av Iphone att rymma 32 gigabyte istället för 16 gigabyte som i 6S.

 

Hörlurar

Med i lådan med dina nya Iphone kommer både ett par nya hörlurar och en adapter för att du ska kunna använda dina gamla. För som du kanske läst har Apple tagit bort den traditionella 3,5 millimeters-utgången för hörlurar? Istället vill företaget att ljudet ska nå dig via trådlösa hörlurar eller hörlurar som stoppas i ”lightning”-kontakten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen