– Jag har alltid gillat Iphones, säger Astrit Morina. Foto: Privat– Jag har alltid gillat Iphones, säger Astrit Morina. Foto: Privat
– Jag har alltid gillat Iphones, säger Astrit Morina. Foto: Privat
Den gamla Iphonen är nu till salu för 40 000 kronor. Foto: PrivatDen gamla Iphonen är nu till salu för 40 000 kronor. Foto: Privat
Den gamla Iphonen är nu till salu för 40 000 kronor. Foto: Privat
Bukowskis värderare David Brolin är inte främmande för att de kan börja auktionera ut Iphones. Foto: BukowskisBukowskis värderare David Brolin är inte främmande för att de kan börja auktionera ut Iphones. Foto: Bukowskis
Bukowskis värderare David Brolin är inte främmande för att de kan börja auktionera ut Iphones. Foto: Bukowskis
Astrit Morina samlar på alla Iphone-modeller. Foto: PrivatAstrit Morina samlar på alla Iphone-modeller. Foto: Privat
Astrit Morina samlar på alla Iphone-modeller. Foto: Privat

Astrit säljer Iphone – för hela 40 000 kronor

Publicerad

Råkar du ha sparat på en gammal Iphone?

Då kan du göra som Astrit Morina – och sälja den för 40 000 kronor.

– Jag har alltid gillat Iphones och följt varje modell, säger samlaren som tidigare pratat med GP.

I dag är en smart phone näst intill var mans egendom. Men när den första Iphonen lanserades av Apple år 2007 var den något helt nytt.

Det var något som Astrit Morina, 29, från Partille snappade upp. Han bestämde sig snabbt för att samla på de olika modellerna och nu säljer han en av sina riktiga rariteter. En ”Iphone 1” i obruten förpackning – för 40 000 kronor, vilket Göteborgs Posten var först med att skriva om.

– Den har fått ett hyfsat bra värde. Men får jag inte det så ska jag väl spara den ett tag till och se framöver om den gått upp ännu mer, säger Astrit Morina.

Redan år 2014 såldes en Iphone för 15 000 dollar, skriver Cult of Mac. Det motsvarar drygt 132 000 kronor, men Astrit Morina valde att lägga sig under det.

– Jag visste inte om den svenska marknaden var redo att betala så mycket som man gör internationellt. Utan det är lite lägre än de andra som säljs på Ebay, säger han.

Köpte sin första Iphone år 2007

Han köpte sitt första exemplar av den första modellen redan år 2007. Den använde han, men två år senare köpte han en till av samma modell. Då såg han till att inte bryta förpackningen på den.

– Från att jag köpte den första så trodde jag faktiskt att den skulle bli riktigt bra, för jag tyckte den utkonkurrerade alla andra telefoner på den tiden, säger Astrit Morina.

I dag har han alla modeller av Iphone som kommit ut, förutom den senaste som är på väg med posten. Han har på så sätt kunnat följa den tekniska utvecklingen.

– Från att Steve Jobs dog, som skötte mycket av utvecklingen, så har det minskat lite i takt. Det är inte jättemycket nytt som kommer. Så jag har inte varit helt nöjd med de senaste två modellerna, säger han.

Kan tänka sig att sälja på auktionshus

Det var på måndagskvällen som han lade ut sin annons på Blocket. På tisdagseftermiddagen hade redan 2 000 personer varit in och tittat på annonsen, även om ingen ännu hört av sig.

Om ingen vill köpa mobilen för det pris han kräver så funderar han på att sälja den någon annan stans. Eventuellt hos ett auktionshus.

– Jag började fundera på det, för jag såg att den även har delats på lite Facebook och så. Det har blivit väldigt uppmärksammat, säger Astrit Morina.

På auktionshuset Bukowskis har man sålt några av de allra tidigaste Vertu-telefonerna. Men ännu har ingen Iphone hamnat under deras klubba.

– Vi har inte riktigt börjat få sådana förfrågningar om så pass modern teknik. Det är mer av 80-talsdatorerna. Inte så mycket mobiltelefoner än, men det är väl bara en tidsfråga, säger en av Bukowskis värderare, David Brolin.

Skulle man kunna sälja en mobil hos er på Bukowskis redan nu?

– Det är en bra fråga faktiskt, jag vet inte. Det får vi ta ställning till om vi får in en sådan. Men varför inte?

Iphone är som en aktie

Astrit Morina har också ett tips till alla som kanske sitter med en gammal Iphone.

– Det bästa är om man sparar dem ett tag till. För då kommer ju värdet att stiga ytterligare. Det är nästan som en säker aktie, som bara går upp i värde. Den kommer ju inte att gå ner i värde, för det finns ju bara färre och färre av den, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen