Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teaterchefen om succéerna: ”Omger mig med kunniga"

Foto: / ©Mats Bäcker 2016
Foto: / ©Mats Bäcker 2016
Foto: / ©Mats Bäcker 2016

Som teaterchef och producent har Vicky von der Lancken, 75, radat upp succéer.

Frågan är vad som fortfarande driver henne, efter snart 50 år i branschen.

– Jag älskar att höra publikens skratt och se deras reaktioner, säger Vicky som avslöjar sin tre viktigaste uppsättningar.

Miljoner svenskar har sett hennes musikaler och föreställningar på privatteatrar, ofta på Oscars som Vicky von der Lancken tog över 1998.

– Att ha en fin arbetsmiljö både på och bakom scenen samt omge mig med kunniga medarbetare, det har varit viktigast för mig, säger Vicky von der Lancken om sina många år som teaterchef.

– Och att hitta bra manus och rollbesätta rätt, så klart.

För Expressen listar hon sina tre milstolpar i karriären.

1. ”Tingel Tangel” på Tyrol (1989).

– Jag blev kontaktad av Hans Alfredson och Povel Ramel om att producera deras revy där bland annat Margareta Krook och Johan Ulveson ingick. Det var Hans Alfredsons första revy sedan Tage Danielssons bortgång och jag hade aldrig gjort något sådant tidigare.

2. ”Hotelliggaren” på Chinateatern (1997).

– Ray Cooney-farsen med Robert Gustafsson, Peter Haber, Suzanne Reuter och Johan Rheborg är den största succé jag någonsin haft. Vi sålde 348 000 biljetter och spelade 286 utsålda föreställningar. Den lade den ekonomiska grunden i mitt bolag.

3. ”Singin' in the rain” på Oscarsteatern (2006).

– Det tog mig så många år att våga sätta upp mitt absoluta drömprojekt, det var en väldigt stor och dyr produktion. Men jag bestämde mig för att göra det trots allt. Den gick för utsålda hus i tre år och gästspelade även på Scandinavium i Göteborg.

I höst förverkligar hon ytterligare en dröm när ”Såsom i himmelen” sätts upp på Oscars med Malena Ernman, Philip Jalmelid, Anders Ekborg och Morgan Alling den 13 september.

– Under 10 års tid har jag velat göra scenverisonen av filmen, säger hon.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!