Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så fuskar tandläkare för att öka sina löner

Vissa tandläkare har gjort onödiga ingrepp på patienter för att utnyttja det statliga tandvårdsstödet. Det visar en granskning från Riksrevisionen.
”Överbehandling är svårare att upptäcka än renodlat fusk och bedrägeri”, säger Pathric Hägglund, projektledare vid Riksrevisionen.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Vissa tandläkare har satt in onödiga kronor på patienter och överutnyttjat det statliga tandvårdsstödet. 

Det visar en granskning från Riksrevisionen – som nu uppmanar regeringen att agera.

– Överbehandling är svårare att upptäcka än renodlat fusk och bedrägeri, säger Pathric Hägglund, projektledare vid Riksrevisionen. 

En grov uppskattning från Riksrevisionen är att fusket med tandkronor hos de privata mottagningarna kostar 270 miljoner kronor om året – varav 150 miljoner från tandvårdsstödet. 

Det var efter misstankar om att tandläkarmottagningar överutnyttjar det svenska tandvårdsstödet som Riksrevisionen drog i gång granskningen. 

Genom ett samarbete mellan Uppsala universitet och Försäkringskassan gjordes för två år sedan ett experiment som omfattade 700 tandläkarmottagningar. 

LÄS MER: Otäcka händelsen för kvinna hos tandläkare 

Brevet fick mottagningar att avstå kostsam behandling

Till hälften av mottagningarna skickades ett brev där det stod att Försäkringskassan skulle granska en viss typ av kostsamma behandlingar i efterhand. 

Behandlingen gäller montering av flera laboratorieframställda kronor på skadade tänder. 

– De mottagningar som fick brevet gick över till mindre omfattande, mindre kostsamma behandlingar och det är ett bevis för överbehandling, säger Pathric Hägglund till Dina pengar.  

Den mindre omfattande behandlingen var även mindre lönsam för mottagningarna. 

De onödiga tandkronorna – en dyr affär för staten

Riksrevisionen har gjort en grov uppskattning för vad onödig montering av tandkronor kostar per år. 

– Bara för den här åtgärden, om vi slår ut det på alla privata mottagningar eftersom det var bland dessa, i synnerhet de största privata mottagningarna, som vi hittar effekterna så rör sig bara den överbehandlingen om totalt sett 270 miljoner. Och ungefär 150 miljoner av det som kommer från tandvårdsstödet, säger Pathric Hägglund. 

För att luckorna i systemet ska kunna täppas igen så krävs en effektiv kontroll, menar Riksrevisionen. 

– Tandläkarna har ett informationsövertag gentemot såväl patient som Försäk­ringskassan om vilken behandling som är nödvändig. Försäkringskassan måste därför säkerställa väl fungerande kontroller för att motverka överutnyttjande, säger riksrevisor Stefan Lundgren i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Tandläkarklinik hade hund i sterilrummet

Uppmanar regeringen att överväga stärkta sanktioner

Riksrevisionen slår fast att de som drabbats är patienterna, som fått onödigt omfattande och dyra behandlingar, och skattebetalarna som finansierar tandvårdsstödet.

Förändringen bland dem som tagit emot breven var störst bland de privata tandvårdsmottagningarna, där den omfattande, kostsamma behandlingen minskade med cirka 30 procent, enligt granskningen. 

– Överbehandling är svårare att upptäcka än renodlat fusk och bedrägeri. Därför är det sannolikt också ett större problem. Resultaten i denna granskning stärker den uppfattningen, säger Pathric Hägglund. 

Riksrevisionen rekommenderar nu Försäkringskassan att fortsätta granska tandläkarmottagningarna – och anser att regeringen bör överväga att införa förstärkta sanktioner mot konstaterat överutnyttjande av det statliga tandvårdsstödet. 


Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!