Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tågen oftare sena – sämre än på flera år

Förseningarna ökade och punktligheten för persontågen blev den sämsta på flera år, visar Trafikverkets siffror.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Väder och banarbeten ställde till det för tågtrafiken förra året. Förseningarna ökade och punktligheten för persontågen blev den sämsta på flera år, visar Trafikverkets siffror.

Under 2018 kom 87,8 procent av persontågen fram i tid, enligt Trafikverkets preliminära statistik. Det är 2,5 procentenheter lägre än året före – och första gången på flera år som siffran hamnar under 90 procent.

Tåg som kommer fram mer än fem minuter efter tidtabell eller ställs in räknas som försenade i statistiken.

Snö och hetta

Roberto Maiorana, trafikledningschef på Trafikverket, framhåller att det 2018 framfördes rekordmånga tåg i Sverige, nästan en miljon, och att antalet resenärer ökade med tre procent.

– Vi har heller aldrig gjort så många insatser i form av underhåll eller investeringsarbeten i järnvägen. Det gör att vi hade en tuff situation redan från början, förklarar han.

Utöver det bjöd 2018 på en lång och snörik vinter som ledde till många inställda tåg och fler viltolyckor när djur sökte sig till spårområdet. Det snabba omslaget till varmare väder ledde till tjälskador och under sommaren drabbades järnvägstrafiken av bränder och rekordmånga solkurvor.

För december blev punktligheten 91,4 procent, den bästa för en decembermånad sedan 2014.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

December bra månad

– Det bidrar till att vår punktlighet går ner jämfört med en ganska stabil tid under ganska många år, säger Roberto Maiorana.

En liten ljusning finns dock i statistiken: För december blev punktligheten 91,4 procent, den bästa för en decembermånad sedan 2014.

– Under hösten har vi vidtagit ett antal åtgärder och de bedömer vi redan ger en liten effekt i december, säger han och nämner som exempel att inga underhållsarbeten tillåts under viktiga reshelger som julen.

Trafikverkets mål är 95 procents punktlighet 2020.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!