Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Swedbanks vd: ”Hoppas att jag kan sitta kvar”

Birgitte BonnesenFoto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
SwedbankFoto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Under onsdagen kommenterade Swedbanks vd, Birgitte Bonnesen, Uppdrag gransknings avslöjanden om misstänkt penningtvätt på minst 40 miljarder kronor. 

– Vi har alltid haft ett systematiskt förhållningssätt till ekonomisk brottslighet: vi har nolltolerans, säger hon. 

Birgitte Bonnesen kommer inte att böja sig för avgångskrav som riktats mot henne under onsdagen, säger hon i en kommentar till SVT.  

Under onsdagen har Swedbanks aktie rasat med 13,64 procent på Stockholmsbörsen.  

Enligt Di det värsta börsraset som banken upplevt sedan finanskrisen i oktober 2008. 

Detta efter att SVT:s Uppdrag granskning under onsdagsmorgonen publicerade ett avslöjande reportage om misstänkt penningtvätt i banken. 

Avslöjandet om misstänkt penningtvätt

Under onsdagsmorgonen lade Uppdrag granskning ut sitt reportage om misstänkta penningtvättsaffärer i Swedbanks verksamhet i Baltikum på SVT:s sajt.  

Birgitta Bonnesen har valt att inte uttala sig kring uppgifterna om att minst 40 miljarder kronor ska ha slussats mellan konton hos Swedbank och Danske Bank i Baltikum mellan 2007 och 2015. 

Under dagen så växer kritiken mot Bonnesen och bland andra Birgitta Forsberg, kolumnist i Svenska dagbladet, menar att Bonnesen bör avgå. 

Efter att Swebanks aktie under onsdagen upplever det värsta raset sedan finanskrisen i oktober 2008 så beslutar sig Birgitte Bonnesen för att kommentera penningtvättsuppgifterna under en telefonkonferens. Hon ger även intervjuer till SVT och Dagens industri.    

Uppdrag granskning har avslöjat att Swedbankkunder i Baltikum under en tioårsperiod slussat minst 40 miljarder kronor mellan konton hos banken och Danske Bank. Programmet har kunnat kartlägga de misstänkta kontona och dess transaktioner med hjälp av hemliga dokument som läckt till redaktionen. 

50 konton, och transaktioner från 2007 till 2015 mellan Danske Bank och Swedbank i Baltikum, har granskats. 

Det handlar om bolagskunder som saknar tydlig verksamhet, är skrivna i skatteparadis, företräds av misstänkta målvakter och bolag vars ägare är dolda. 

Gemensamt för Swedbankkunderna är, enligt Uppdrag granskning, att de ”uppvisar tydliga varningssignaler på misstänkt penningtvätt”. 

Kommer du sitta kvar?

– Ja, det hoppas jag verkligen. Det är klart jag tycker att det är jättejobbigt, jag tycker att det är otroligt jobbigt. För jag känner mig väldigt trygg med det arbete mina kolleger och jag gör varje dag. Jag känner mig också trygg med det arbete mina kolleger har gjort i penningtvättsfrågan. Jag känner att vi är på rätt fråga. Det är något som står väldigt högt på vår agenda. Så därför känns det absolut väldigt jobbigt, sa Birgitta Bonnesen till SVT

Under en telefonkonferens på onsdagseftermiddagen så beskriver Birgitte Bonnesen penningtvätt som den största utmaningen för alla banker. 

– Det händer i alla banker. När vi på Swedbank identifierar misstänkta aktiviteter så agerar vi, gör en utredning och anmäler om det är lämpligt, säger vd:n under telefonkonferensen. 

Under onsdagen meddelade estniska åklagarmyndigheten att de utreder anklagelser om penningtvätt och det ekobrottsmyndigheten i Sverige har tagit kontakt med europeiska samarbetsorganet Eurojust. 

– Det är naturligtvis oerhört allvarligt att svenska banker berörs av rapporter om penningtvätt och terrorfinansiering. Risken är att förtroendet minskar för det svenska banksystemet, säger finansmarknadsminister Per Bolund till Nyhetsbyrån Direkt under onsdagen.  

”Inget nytt” i SVT:s granskning, enligt Bonnesen

Bonnesen menar att banken också utrett transaktionerna mellan Danske Bank och Swedbank i Baltikum mellan 2007 och 2015, och menar att Uppdrag granskning inte kommit med ”något nytt”. 

Hon säger att banken har agerat mot vad de såg som misstänkta aktiviteter. 

– Vi hade övervakat misstänkt aktivitet under lång tid och gjorde en tillbakablick och tog in extern hjälp. Det var bra och viktigt för oss att anlita extern hjälp, säger Birgitte Bonnesen. 

Bonnesens möte med Bill Browder i London

Den amerikanske finansmannen Bill Browder hade redan under november förra året ett möte med Swedbanks vd Birgitte Bonnesen, där bankchefen ville tala om penningtvätt.

– Hon var samarbetsvillig och positiv till att hjälpa oss om vi skulle fortsätta vår undersökning, säger Bill Browder, som länge jobbat mot rysk ekonomisk brottslighet, till Svenska Dagbladet

Han kallar situationen för banken ”alarmerande” och råder Swedbank att gå till botten med uppgifterna om penningtvätt. 

Kopplar Swedbank till Magniskij-affären

Bill Browder uppger att han har bevis som kopplar Swedbank till transaktioner kring Magniskij-affären som Bonnesen under konferensen kallar för ”ett fruktansvärt fall i alla avseenden”.  

Sergej Magnitskij hittades misshandlad till döds i en rysk fängelsecell efter att ha granskat affärerna kring ryska företaget Hermitage Capital. 

Birgitte Bonnesen kommenterar under telefonkonferensen mötet med Bill Browder. 

– Vi jobbar med andra banker och myndigheter och vi har mediebevakning i våra övervakningssystem. Jag åkte till London och mötte Bill Browder och bad honom dela med sig av det han såg, om det var samma saker som vi såg. För vi tycker det är viktigt att ta kontakt med alla som jobbar mot penningtvätt och fråga vad de sett.  

”Uppenbart att det funnits tillfällen då vi borde agerat snabbare”

I en intervju med Dagens industri, Di, kommenterar Bonnesen Uppdrag Gransknings uppgifter: 

– Jag tänker två saker. Det ena är att det här med Sergei Magnitskij är helt fruktansvärt. Det andra som jag tänker är att när man ser programmet så kan jag också förstå att det är uppenbart att det har funnits tillfällen där vi borde ha agerat snabbare. Men vi har agerat, och det är det som är det riktigt viktiga, säger hon till Di. 

Uppdrag Granskning visar även på att 150 miljoner kronor från Magnitskijhärvan slussats till ett 50-tal konton i Swedbank. Hur reagerar du på den uppgiften? Är det något som ni kände till sedan tidigare? frågar Di. 

– Det som är väldigt svårt med det här är att det finns saker som jag inte får kommentera. Jag får inte kommentera om det är någon kund som indikeras i olika sammanhang jag får inte berätta om vi har anmält någon, säger Birgitte Bonnesen till Di

Tillbakavisar uppgift om Browder-stämning

Samtidigt så säger hon att det i medier funnits indikationer på att Browder kan komma att stämma Swedbank – vilket hon tillbakavisar. 

– Vi talade med honom för en timme sedan och det fanns inga sådana planer, säger Bonnesen under telefonkonferensen.  

– Mitt krav i dag är att Swedbank tillsätter en extern utredning av vad som har hänt i banken, på samma sätt som Danske bank lät en advokatfirma utreda den banken, säger han till tidningen. 

Kommenterar det tidigare uttalandet

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen har tidigare nekat till att banken skulle ha samma penningtvättsproblem som avslöjades hos Danske Bank under hösten. 

– Vi har kollat på alla de kunder som har kommit ut från Danske Bank. Det finns inga av dem som har varit eller är kunder i Swedbank, sa hon till SVT i oktober. 

Om att hon uttalade sig på det sättet säger Birgitte Bonnesen nu: 

– När Danske Bank bevakades i medierna så var det ett smått antal kunder, sex eller sju, som jag på en direkt fråga svarade att de inte var kunder hos Swedbank. 

– Vi är rena på det sättet att vi agerar på allt det vi ser, det är ett väldigt viktigt budskap, säger Bonnesen till SVT

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!