Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Per Bolund ska träffa Swedbanks styrelse

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ska träffa Swedbanks styrelse.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Swedbank.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Swedbanks styrelse ska förklara sig för finansmarknadsminister Per Bolund (MP), skriver DN. 

Ministern kräver svar på hur banken ska lösa krisen. 

– Framför allt att de har en väldigt konkret handlingsplan framåt, säger han till tidningen. 

Swedbank befinner sig i en kris efter misstankarna om penningtvätt. 

Vd:n Birgitte Bonnessen har fått sparken och banken utreds av Ekobrottsmyndigheten för insiderbrott och grovt svindleri. På måndagen meddelade EBM att de inte inleder en förundersökning gällande misstänkt penningtvätt inom Swedbank då man anser att det skett för långt tillbaka i tiden. 

Nu ska finansmarknadsminister Per Bolund (MP) träffa Swedbanks styrelse för att kräva svar på hur banken ska lösa krisen. 

– Jag förväntar mig att de berättar hur de ser på den situation de har hamnat i. Och framför allt att de har en väldigt konkret handlingsplan framåt, hur man ska visa för mig och alla andra att man nu kommer att agera på ett helt annat sätt och ta ett resolut tag i de här problemen, säger han till DN.

Per Bolund: Swedbank har misslyckats 

Per Bolund tycker Swedbank har misslyckats med sin hantering av krisen. 

– De har inte varit tillräckligt tydliga, de har inte varit tillräckligt öppna och de har inte delat information på det sätt som jag förväntar mig, säger han. 

Per Bolund är orolig över det faktum att de inte delat information med myndigheterna och menar att det är ”fullständigt oacceptabelt”. I framtiden kan han tillsätta en haverikommission. 

– Att lära av de misstag som begåtts och att få klarhet i vad som inte fungerat och sedan se var problemen finns, säger Per Bolund om syftet med en sådan haverikommission. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!